NordNews
Avem ce spune

Trei militari ucraineni, uciși pe linia de front. Alți zece au fost răniți

Trei militari ucraineni au fost uciși, iar alți zece au fost răniți, în weekend, pe linia frontului, care opune trupele Kievului separatiștilor pro-ruși din estul țării. Potrivit unui comunicat al armatei ucrainene, preluat de agențiile de presă, majoritatea victimelor au fost ținta unor tiruri de artilerie de mare calibru, de lansatoare de grenade și de bombe lansate de drone, scrie disinfo.md.

De la începutul anului, au fost uciși cel puțin 53 de militari ucraineni, în timp ce pierderile rebelilor trec de 30. Izbucnit acum șapte ani, la scurt timp după anexarea de către ruși a provinciei ucrainene Crimeea, conflictul din est s-a soldat cu aproape 14 mii de morți. Rusia a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea secesionistă, dar analiștii subliniază că i-a asistat permanent pe rebeli, logistic, financiar și politic.

În mai, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirma că eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din estul secesionist al ţării este un prim pas către anexarea acestei regiuni, numită generic Donbas. El spune că la fel s-a procedat şi în 2014, când anexarea Crimeei de către Moscova a fost prefaţată de eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii de acolo. Oficiali ruşi anunțaseră, anterior, că, din aprilie 2019, 527,000 de oameni din Donbas au căpătat paşapoarte ruseşti.

Ucrainenii estimează că peste un milion şi jumătate de persoane ar mai locui în zonele controlate de separatişti. Cea mai dens populată din toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi politic, în Donbas, care include regiunile industriale Lugansk şi Doneţk, trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă și rusofilă din Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"