NordNews
Avem ce spune

Trump: „Apărăm Germania, apărăm Franța, apărăm atâtea țări și ele fac gazoducte cu Rusia”

Președintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea summitului de două zile al Alianței, de la Bruxelles. Între altele, Trump a criticat Germania și alți aliați europeni pentru gazoductul Nord Stream 1 şi 2.
„Apărăm Germania, apărăm Franța, apărăm atâtea țări și ele fac gazoducte cu Rusia și plătesc Rusiei miliarde și miliarde. Noi trebuie să-i apărăm de Rusia și ei plătesc Rusiei miliarde. Cred că este deplasat. Fostul cancelar german este în conducerea companiei care livrează gazele. Iar Germania o să fie în situația ca 70% din țară să fie controlată de gazul natural din Rusia. Și-mi spuneți că asta este în ordine?”, a declarat Trump. În opinia președintelui Statelor Unite, proiectele de gazoducte cu Rusia reprezintă un pericol și pentru NATO.
Trump a criticat din nou și faptul că Germania nu contribuie decât cu ceva peste 1% din PIB la apărarea comună, spre deosebire de Statele Unite care contribuie cu peste 4%. Un reproș făcut și celorlalți aliați europeni. Totodată, s-a declarat nemulțumit de promisiunile aliaților să-și mărească cheltuielile pentru apărare treptat: „Ar putea să-și mărească aceste cheltuieli imediat și fără probleme… Trebuie să facem ceva acum, pentru că situația este inacceptabilă”.
Președintele american a criticat și politica Germaniei de a renunța, treptat, la energia nucleară și la cărbuni. „Acum este captivă Rusiei… pentru că primesc atât petrol, cât și gaz din Rusia. Nu este în ordine și NATO trebuie să analizeze această problemă”.
Sursă: europalibera.org

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"