NordNews
Avem ce spune

Turcia confirmă că a testat un sistem rus de rachete pentru apărare. Erdogan: Nu vom cere părerea SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat, vineri, că ţara sa a efectuat un prim test al sistemului rus de apărare S-400 şi a respins criticile americane în acest sens, spunând că nu va cere părerea SUA, scrie digi24.ro

„Aceste teste, este adevărat, au fost efectuate şi vor continua”, a afirmat şeful statului turc la Istanbul. „Nu vom cere părerea SUA pentru aceasta”, a adăugat el ca răspuns la criticile din partea Washingtonului.

Mass-media turce au afirmat că Turcia a efectuat pe 16 octombrie primul test al sistemului S-400, a cărui achiziţie de către Ankara a provocat furia SUA şi a altor aliaţi ai Turciei din cadrul NATO. Până acum, acest test nu a fost niciodată confirmat în mod oficial.

„Grecia (şi ea membră a NATO) deţine sisteme S-400 şi le foloseşte. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe aceşti domni, însă noi suntem hotărâţi să continuăm să le utilizăm”, a spus Erdogan.

Potrivit mass-media, testarea sistemului S-400 a avut loc în provincia Sinop, nordul Turciei.

„Dacă se confirmă, noi condamnăm în termenii cei mai fermi tirul de testare a S-400, incompatibil cu responsabilităţile Turciei în calitate de aliat în cadrul NATO şi de partener strategic al SUA”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

„SUA au spus clar că nu vor ca sistemul S-400 să devină operaţional. Şi noi am atenţionat în mod clar asupra potenţialelor consecinţe grave pentru relaţiile noastre în materie de securitate dacă Turcia va activa sistemul”, a adăugat ea.

Achiziţia de sisteme S-400 de către Turcia, într-un context de apropiere între Ankara şi Moscova, a provocat fricţiuni cu mai multe ţări occidentale, care subliniază incompatibilitatea acestor sisteme ruse cu dispozitivele NATO.

Ca reacţie la livrarea primei baterii, anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului american de război de ultimă generaţie F-35, estimând că S-400 ar putea pune în pericol secretele tehnologice.

De asemenea, SUA au ameninţat Ankara cu sancţiuni dacă S-400 vor fi activate. Informaţiile asupra acestui test i-au determinat imediat pe cei care susțin sancţiunile să-i ceară guvernului american să treacă la fapte.

Ankara a justificat achiziţia de sisteme ruseşti afirmând că SUA au refuzat să-i vândă sistemul american concurent de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"