NordNews
Avem ce spune

Țuțu acuză că este intimidat: „Dosarele penale nu trebuie deschise spre deliciul publicului”

Fostul deputat PDM Constantin Țuțu susține că este anchetat penal la comandă politică și că mai mulți politicieni urmăresc scopul de a-l intimida prin declarațiile publice pe care le lansează. Fără a spune mai exact la cine se referă, Țuțu menționează că va merge „cu dreptate și adevăr înainte”, scrie agora.md

Declarațiile politicienilor referitor la persoana mea nu sunt altceva decât niște presiuni necorespunzătoare și de ingerință în actul justiției. Toate aceste lucruri care apar în spațiul public le resping categoric. Acuzațiile sunt nefondate și abuzive, explicând clar motivul pentru care am hotărât să iau această atitudine publică. Dosarele penale nu trebuie deschise spre deliciul publicului, la comanda politicienilor, cum s-a procedat în anul 2019 și ulterior, cu oameni presați ca să facă declarații mincinoase împotriva mea și cu probe obținute și administrate ilegal. Scopul final este intimidarea mea, presiunile fiind enorme, cu dosare peste dosare”, a scris Constantin Țuțu pe Facebook.

Fostul deputat susține că declarațiile lansate în spațiul public, fără a preciza la ce mai exact se referă, au scopul de a „încuraja publicul să-l considere vinovat”, dar și ar putea „prejudeca aprecierea faptelor de către instituțiile competente, contrar prezumției nevinovăției”.

S-au admis încălcări foarte grave în cauza penală care mă vizează, de la pornirea acesteia într-un mod ilegal, la comandă politică, până la așa-numita finalizare a urmăririi penale, prin lipsa prezentării rechizitoriului, iar zecile de cereri și plângeri sunt pendinte și nesoluționate în modul prevăzut de lege. Actele procesuale sunt lovite de nulitate, fiind realizate de un procuror aflat în incompatibilitate, anume acel procuror care a refuzat, prin ordonanță, în pornirea urmăririi penale în anul 2018. Mai mult, a fost încălcat dreptul la apărare, prezumția nevinovăției, iar probele administrate sunt viciate și demonstrează contrariul”, a mai spus ex-democratul.

Pe 12 mai, Procuratura Anticorupție a finalizat și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat Constantin Țuțu pentru două capete de acuzare. Este vorba de „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Potrivit probatoriului, ex-deputatul ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat. În schimbul acestei sume, fostul deputat le-ar fi promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe, spune Procuratura.
Cât despre cel de-al treilea capăt de acuzare imputat acestuia – „îmbogățire ilicită” – urmărirea penală continuă, dosarul fiind disjuns într-o procedură separată, procurorii fiind în așteptarea concluziilor ARBI pentru a se decide în consecință.
În luna martie 2020, fostul deputat s-a predat benevol instituțiilor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, după ce fusese anterior arestat în contumacie.
În prezent, acesta este cercetat în libertate, având interdicția de a părăsi localitatea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"