NordNews
Avem ce spune

Țuțu, Cavcaliuc, Damir și Șor, implicați în mai multe scheme de contrabandă

Fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati, a făcut mărturii în exclusivitate, făcând publice câteva așa zise scheme de contrabandă de pe teritoriul Republicii Moldova în care ar fi implicate autoritățile moldovenești. Ar fi vorba de persoane afiliate fostului partid de guvernare precum Dorin Damir, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Țuțu și alții, precum și persoane afiliate ale lui Ilan Șor, scrie unimedia.info
Declarațiile au ost făcute de către Sorin Stati aseară, în cadrul emisiunii „Politica cu Natalia Morari” de la TV8. Dânsul susține că deține și documente care confirmă cele spuse în cadrul emisiunii.
Contrabanda cu țigări
„Până în anul 2009 eram director la Centrul de Transportare și Prelucrare Poșta din cadrul Î.S. „Poșta Moldovei. Pot să vă spun că atunci se duceau de la 7 la 9 tone de țigări prin Poșta Moldovei, prin intermediul Aeroportului. Contrabanda cu țigări este controlată de către oamenii lui Șor”, a declarat Stati.
De asemenea, Gheorghe Cavcaliuc ar fi responsabil și de contrabanda cu țigări și tutun care sunt introduse în R. Moldova prin regiunea transnistreană. Potrivit lui Stati, țigările și tutunul care sunt vândute în Chișinău, la Piața Centrală, sunt controlate, de asemenea, de Cavcaliuc și oamenii săi, precum și contrabanda cu țigări care se face prin punctele vamale Sculeni și Costești-Stânca.
„De contrabanda cu țigări pe linia românească e responsabil Constantin Țuțu și băieții săi de la Băcioi. El e responsabil de contrabanda cu țigări în cantități mari cu România”, a mai adăugat acesta.
Contrabanda cu anabolizante
Contrabanda cu anabolizante de asemenea se făcea prin intermediul Aeroportului Chișinău, fiind controlată de finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir.
„În 2009 erau 4 grupări, care nu lucrau centralizat. Eu am sesizat poliția, poliția economică a intentat un dosar penal, au făcut interceptări, ca pe urmă să-mi explice că totul e legal. Mai târziu eu am aflat că ei au intrat în schemă. Mai târziu schema a fost centralizată, din momentul în care Pavel Filip a devenit ministrul la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor”, mai spune fostul director al MoldAtsa.
Contrabanda cu chihlimbar
Potrivit lui Sorin Stati, chihlimbarul este adus prin contrabandă din Ucraina, prin regiunea transnistreană, după care este dus la Aeroportul Chișinău. Ulterior, este transportat săptămmnal în cantități de câte două tone în Hong Kong. Chihlimbarul este o piatră scumpă, însă în declarațiile vamale se scrie „stone” (trad. din engleză – piatră). Schema ar fi controlată în totalitate de Constantin Botnari, secretarul general al Partidului Democrat. Securitatea schemei ar fi fost asigurată de fostul adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.
Contrabanda cu alcool etilic
„Contrabanda cu alcool etilic și țigări și tutun din regiunea transnistreană este schema exclusiv a lui Gheorghe Cavcaliuc. El are competența atribuită de nu știu cine, ca să se ocupe de schemele date”, a mai declarat Stati.
Dânsul afirmă că toate schemele de contrabandă sunt cunoscute de autorități: „Șeful Vamei, dl Vrabie, știe foarte bine despre toate aceste scheme”.
Imediat după emisiune, Stati a fost invitat de către Andrei Năstase la Ministerul de Interne pentru a face declarații și depune mărturii în aceste cazuri.
De menționat este faptul că cei vizați în acuzațiile lui Sorin Stati nu au venit deocamdată cu reacții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata