NordNews
Avem ce spune

„Tutunul frânge inimi”, astăzi este Ziua Mondială fără Tutun

Ziua Mondială fră Tutun cu genericul „Tutunul frânge inimi” a fost marcată ieri, 29 mai curent, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt.  Evenimentul  a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății, îndeosebi asupra inimii, în contextul în care 12% din totalul deceselor sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
Din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun, în Republica Moldova crește incidența bolilor non-transmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Totodată, în ultimii 10 ani incidența cancerului în țară a crescut de 1,4 ori.
În cadrul supravegherii de stat a sănătății publice, în anul 2017, din 37474 obiective supravegheate în 100% a fost interzisă promovarea și publicitatea produselor din tutun, iar interdicţiile privind fumatul au fost implementate în 98,8% din ele. Pentru încălcarea legislației în domeniul controlului tutunului, agenţilor economici le-au fost înaintate 6737 prescripţii sanitare şi aplicate 601 amenzi pentru încălcarea legislaţiei, în suma de 1075 mii lei.
De asemenea, pe parcursul anului 2017, la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie au primit tratament 3491 persoane dependente de tutun, din care 2639 în condiții de ambulatoriu și 72 în condiţii de staţionar. Au fost acordate servicii de consiliere pentru renunțare la fumat pentru 31716 de persoane în condiții de ambulatoriu. Inclusiv 156 mii de persoane au primit sfatul minim de renunțare la fumat, acordat de către medicii de familie.
În perioada 28-31 mai, toate instituțiile medico-sanitare republicane, municipale și raionale vor organiza și desfășura ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice și individuale, apariții în emisiuni radio și TV pentru a informa și comunica despre riscurile fumatului pentru sănătatea inimii și importanța renunțării la fumat.
Consumul de tutun este cea mai gravă problemă de sănătate publică, producând anual mai multe victime decat SIDA, abuzul de alcool, droguri, accidentele de circulație și suicidul și este una dintre primele cauze de deces care poate fi prevenită. Epidemia consumului de tutun cauzează mai mult de 7 milioane de decese anual, în întreaga lume, informează Ministerul Sănătății.
Menționăm că, pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat cetățenii pot apela Linia verde la numărul de telefon: 080010001, iar în cazul în care a fost încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice la numărul 080012300,  toate apelurile fiind gratuite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"