NordNews
Avem ce spune

Ucraina primește ajutor din partea aliaților. Macron și Scholz l-au asigurat pe Zelenski de sprijin militar și umanitar

Franța „va însoți” Ucraina „spre victorie”, a dat asigurări președintele francez Emmanuel Macron miercuri seara, la Paris, afirmând disponibilitatea de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după de la invazia militară rusească, scrie AFP. Volodimir Zelenski, a sosit la Paris miercuri seară pentru o cină cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, scrie moldova1.md.

„Suntem alături de Ucraina. Cu fermitate. Și cu hotărârea de a o însoți spre victorie și restabilirea drepturilor sale legitime. Vom continua efortul în ceea ce privește livrările de mijloace de apărare”, a spus Emmanuel Macron.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut armament greu și avioane „cât mai curând posibil”.

„Cu cât Ucraina primește mai devreme arme grele cu rază lungă de acțiune, cu cât piloții noștri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă și ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a declarat Zelenski la Palatul Elysée.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz i-a dat asigurări președintelui ucrainean că aliații îi vor sprijini țara, inclusiv militar.

„Suntem angajați alături de Ucraina (…) și, de asemenea, am sprijinit Ucraina prin ajutor financiar, ajutor umanitar și armament, artilerie grea, apărare antiaeriană și, mai recent, livrarea de tancuri de luptă și vom continua să facem acest lucru atât timp cât este necesar”, a afirmat cancelarul german într-o conferință de presă la Paris alături de președinții francez și ucrainean.

Volodimir Zelenski a fost miercuri la Londra, unde a obținut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloților militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale.

De la Paris, Zelenski va pleca la summit-ul celor 27 de șefi de stat și de guvern ai statelor UE care își începe lucrările astăzi la Bruxelles. Liderii europeni vor reafirma sprijinul pentru Ucraina.

Potrivit celei mai recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022. Trupele rusești au lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, însă forțele ucrainene îi împiedică să obțină un succes semnificativ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"