NordNews
Avem ce spune

Ucraina recunoaște că a concentrat militari în apropierea graniței cu Transnistria

Purtătorul de cuvânt al comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Gumeniuk, a dezvăluit luni, 27 februarie curent, că unități ale trupelor ucrainene sunt concentrate în apropierea graniței cu Transnistria. 

Forțele noastre concentrate de-a lungul graniței sunt adecvate pentru amenințarea care este posibilă ipotetic”, a spus Gumeniuk.

Ea a subliniat că „amenințările” din direcțiile transnistrene și belaruse sunt mai degrabă „ipotetice”.

În special, Gumeniuk a exclus debarcarea trupelor rusești în Transnistria, unde se află contingentul de menținere a păcii, deoarece „pentru aceasta este necesar să traversăm spațiul aerian fie al țărilor NATO, fie direct al Ucrainei” și „nimeni nu va permite acest lucru”.

Pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a anunțat viitoarea „invazie în scenă” a forțelor ucrainene în Transnistria ca răspuns la „presupusa ofensivă a trupelor ruse” de pe teritoriul republicii. Agenția a raportat că înregistrează acumularea de armată și echipament al Forțelor Armate ale Ucrainei în apropierea graniței ucrainene-pridnestrovie, desfășurarea de artilerie acolo și creșterea zborurilor cu drone peste teritoriul Pridnestroviei.

Pe 27 februarie, Kremlinul a anunțat că este îngrijorat de situația din republică, întrucât Kievul și Occidentul sunt „capabile de diverse provocări”.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că nu a văzut o amenințare la adresa securității. „Răspândirea informațiilor false este menită să provoace panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus ministerul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"