NordNews
Avem ce spune

UE a adoptat o declarație cu privire la conflictul din Marea Azov: „Suntem îngrijorați de faptul că Rusia a aplicat forța…”

Uniunea Europeană (UE) a adoptat o declarație privind conflictul din Marea Azov, dintre Rusia și Ucraina, în care-și exprimă îngrijorarea cu privire la atacul autorităților ruse asupra navelor ucrainene, transmite TV8.
 
„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia a aplicat forța, pe fundalul militarizării zonei, aceast lucru este inacceptabil”, se menționează în declarația UE.
 
Autoritățile europene solicită Rusiei să asigure accesul necondiționat în Strîmtoarea Kerci și în Marea Azov, lucru prevăzut de normele internaționale.
 
„Îi îndemnăm pe toți să se abțină de la destabilizarea situației. În acest context, îndemnăm, de asemenea, Rusia să elibereze necondiționat și fără întârziere navele capturate, echipajul și echipamentul lor„, se spune în declarație.
 
De asemenea, UE condamnă nerespectarea dreptului internațional în regiunea Crimeea și încălcarea suveranității Ucrainei.
 
Amintim că, duminică, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari. De asemenea, autoritățile ruse au reținut trei nave ucrainene și 24 de militari.
Ulterior, Parlamentul ucrainean a aprobat decretul președintelui Petro Poroșenco privind instituirea stării de război pentru o perioadă de 30 de zile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"