NordNews
Avem ce spune

UE a aprobat asistența macrofinanciară în mărime de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova: 30 de milioane sub formă de granturi

Comisia Europeană a adoptat marți, 4 ianuarie, la solicitarea Republicii Moldova, o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, dintre care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la la 120 milioane euro în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile.

Asistența macrofinanciară va fi debursată după ce proiectul va fi adoptat de către Parlamentul European și Consiliul UE.

„Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă Asistență Macro-Financiară propusă ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a sprijini economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Paolo Gentiloni, Comisarul pentru Economie.

Noua AMF se va baza pe cele două acțiuni anterioare ale AMF, prin care UE a acordat Moldovei, începând cu 2017, un total de 160 de milioane de euro.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special necesitatea de a aborda problemele legate de corupție și guvernare care au contribuit la slăbirea situației financiare și a balanței de plăți în ultimii ani, fapt care a determinat sprijinul partenerilor internaționali. Anul trecut a fost la fel de dificil pentru țară. Republica Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemică, are implicații suplimentare pentru stabilitatea și perspectivele economice ulterioare ale Republicii Moldova.

Propunerea de AMF a UE, care necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu înainte ca aceasta să intre în vigoare și înainte de efectuarea plăților, va însoți noul program FMI al țării, aprobat pe 20 decembrie 2021. În mod specific, AMF va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea va contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile efectuate în cadrul AMF propuse vor fi strict condiționate de progrese semnificative în ceea ce privește programul FMI și de punerea în aplicare a condiționalității de politici specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE printr-un memorandum de înțelegere. Aceste condiții politice vor avea drept scop soluționarea unor deficiențe fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernare economică din Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile de sprijin bugetar ale UE și acordul DCFTA.

Context

AMF face parte din angajamentul mai larg al UE față de partenerii din vecinătate și de extindere și este conceput ca un instrument excepțional de răspuns la criză. Aceasta este disponibilă pentru extindere și pentru partenerii din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme grave legate de balanța de plăți. Aceasta demonstrează solidaritatea UE cu acești parteneri și sprijinul politicilor eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Asistența AMF este menită să completeze un nou program, aprobat de către Consiliul FMI pe 20 decembrie 2021, convenit între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Noua asistență urmează să fie plătită în trei tranșe între 2022 și 2024.

Relațiile UE-Moldova

UE și Republica Moldova au dezvoltat de-a lungul anilor o relație politică și economică strânsă, ceea ce a dus la încheierea Acordului de Asociere (inclusiv ZLSAC), care a fost semnat pe 27 iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare pe 1 iulie 2016, și o agendă de asociere care stabilește lista priorităților pentru activitatea comună.

Sprijinul financiar pentru Republica Moldova, inclusiv programul AMF, este astfel acordat în conformitate cu Acordul de Asociere. În plus, noua AMF vine la scurt timp după acordarea unui grant sub formă de sprijin bugetar în valoare de 60 de milioane de euro ca răspuns la criza energetică și ca parte a Planului UE de Redresare Economică și Reziliență pentru Moldova de până la 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. În conformitate cu acest plan și cu Planul Economic și de Investiții pentru Parteneriatul Estic, UE va continua să sprijine Moldova pe drumul său către redresarea economică deplină și implementarea în continuare a reformelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata