NordNews
Avem ce spune

UE avertizează asupra pericolului unei ciocniri între forţele Turciei şi Rusiei în Siria: Ar putea declanșa un conflict regional

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat miercuri împotriva pericolului unei ciocniri între forţele turce şi ruse în Siria, îndemnând ţările Uniunii Europene să se doteze cu mijloacele capabile să influenţeze soluţionarea conflictului, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

”Asistăm la confruntări între regimul sirian şi forţele turce, fără a mai vorbi de riscul de a vedea militari turci şi ruşi luptându-se”, a subliniat el în cursul unui discurs susţinut marţi seara în Parlamentul European, al cărui conţinut a fost publicat miercuri de serviciul său de presă.
”Aceste tensiuni ar putea declanşa la rândul lor un conflict regional mai larg”, a avertizat Borrell. ”Încetarea focului convenită între Ankara şi Moscova trebuie pusă în aplicare”, a pledat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat miercuri să lovească regimul sirian ”oriunde” în caz de noi atacuri împotriva forţelor sale şi a acuzat Rusia că ia parte la ”masacrarea” civililor în nord-vestul Siriei.
Josep Borrell urmează să participe miercuri seara la reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre NATO, la sediul Alianţei din Bruxelles.
Turcia este membră a NATO, iar acţiunile sale în Siria şi în Libia deranjează numeroşi parteneri ai săi.

UE: Dacă ne dorim să fim cu adevărat un jucător geopolitic, trebuie să acţionăm

Incapacitatea UE de a avea ”greutate” în criza siriană provoacă un ”sentiment de frustrare”, întrucât ”Uniunea Europeană este neputincioasă”, a recunoscut Josep Borrell în faţa parlamentarilor europeni.
”Indiferent de ceea ce spunem, ‘ar trebui să se oprească, trebuie, este nevoie, este necesar’. Da, dar cu ce pârghie, cu ce forţă, cu ce fel de capacitate putem acţiona asupra actorilor?”, a întrebat retoric el.
”Europa nu este în această situaţie. Vom continua deci să cerem tuturor (părţilor) să înceteze atacurile împotriva populaţiei civile, să înceteze să împiedice accesul umanitar. Dar ştim cu toţii că aceasta este o declaraţie de principiu, care nu este susţinută de o forţă coercitivă care să o transpună în realitate”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.
”Dacă ne dorim să fim cu adevărat un jucător geopolitic, trebuie să acţionăm şi să avem mijloacele pentru a face acest lucru. Dacă nu, vom continua să organizăm astfel de sesiuni parlamentare şi vom continua să spunem ‘trebuie, este necesar, este nevoie”’, a avertizat el.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata