NordNews
Avem ce spune

ULTIMA ORĂ // A decedat Generalul Anton Gămurari

Generalul Anton Gămurari a decedat astăzi. Informația a fost făcută publică de liderul Platformei DA, Andrei Năstase într-un live pe Facebook.

„Pentru mine personal, Generalul Gămurari va rămâne un etalon, chiar dacă de-a lungul timpului numele lui a fost împroșcat cu tot felul de noroi din țara noastră. Au avut grijă șu unii și alții să-l împroaște cu tot noroiul pe care îl are Republica Moldova. Au împroșcat cu noroi un om care a dus pe umerii săi războiul de pe Nistru. Acolo și-a pierdut oamenii dragi, și-a pierdut ginerele. Vreau doar să îndemn întreaga republică să-i cinstească memoria”, a declarat Andrei Năstase. 

General român din Republica Moldova s-a născut pe 15 august 1950.

În timpul Conflictului din Transnistria, locotenent-colonelul Anton Gămurari a comandat brigada de poliție cu destinație specială care a purtat lupte cu grupările paramilitare transnistrene. Pe data de 13 decembrie 1991, a avut loc un atac transnistrean asupra Comisariatului de poliție din Dubăsari, iar ca urmare a acestuia, brigada de poliție cu destinație specială a trecut noaptea în Dubăsari pe la hidrocentrală și a avut loc o luptă, în urma căreia patru polițiști moldoveni au fost uciși.

Generalul-maior de poliție Anton Gamurari a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne, începând de la prima companie creată în cadrul Batalionului de patrulă și santinelă, apoi a fostului OMON. Pe 5 decembrie 1991, printr-o hotărâre de guvern, a fost formată Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”

În noiembrie 1997, generalul Gămurari a fost numit în funcția de director general al Departamentului de Protecție Civilă și Situații Excepționale. Un raport al Curții de Conturi a considerat activitatea sa ca fiind nesatisfăcătoare în privința administrării mijloacelor financiare publice, soldată cu admiterea supracheltuielilor de mijloace bugetare în proporții enorme. A fost eliberat din funcția de director general la 29 iulie 1999, succedându-i generalul Constantin Antoci.

În ultimii ani de viață, Anton Gămurari este trecut în rezervă, el îndeplinind funcția de vicepreședinte al Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență (UNVRI).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"