NordNews
Avem ce spune

ULTIMA ORĂ // Curtea Constituțională a suspendat procedura de re-subordonare a SIS către Parlament

Magistrații Curții Constituționale au dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar, scrie tv8.md

Potrivit deciziei Curții adoptate la 7 decembrie, suspendarea acțiunii Legii nr. 218 s-a luat în baza sesizării depusă la Curte de către dl Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, suspendarea are loc până la soluționarea în fond a cauzei.

Magistrații menționează că „soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională. Astfel, Curtea reține că riscul eventualei schimbări a conducerii Serviciului de Informații și Securitate în cazul nesuspendării Legii contestate corespunde temeiurilor de suspendare referitoare la „eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate” stabilite în jurisprudența Curții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata