NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O echipă de activiști civici din Bălți, schimbă lucrurile în bine

Datorită eforturilor lui și ai echipei din care face parte, locuitorii din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei se pot bucura de iluminat stradal, iar în mai multe alte localități au fost amenajate terenuri de joacă pentru copii. Sunt doar câteva din realizările lui Igor Curca și a colegilor săi, care, grație perseverenței și implicării în diferite proiecte sociale și de mediu, au reușit să schimbe lucrurile in bine.


Unul dintre proiectele cu care se mândrește echipa este instalarea iluminatului stradal în satul Bilicenii Vechi, realizat prin intermediul organizației Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică și Dezvoltare Durabilă din Bălți, unde Igor Curca activează în calitate de manager de proiecte.

Avem o colaborare bună cu această comună. În cadrul acestui proiect, la care am lucrat împreună cu administrația locală, comuna a obținut bani pentru instalarea iluminatului stradal pe un segment de drum de aproape opt kilometri, a declarat Igor Curca.

Reprezentanții autorităților locale susțin că grație implicării tinerilor ambițioși, au reușit să creeze condiții mai bune pentru săteni.

Datorită faptului că am întâlnit băieți tineri, care fac parte din Asociația Obștească CREED, am încercat să dezvoltăm localitatea și, până la urmă, să avem succes. Până la urmă, am câștigat un milion de lei pentru iluminatul stradal, a declarat Ala Guzun, primarul comunei Bilicenii Vechi.

Tânărul activist are și experiența muncii  peste hotare, dar a decis să revină acasă, pentru a demonstra că democraţia înseamnă guvernarea oamenilor, de către oameni și pentru oameni.

În R. Moldova mai există posibilitatea de a dezvolta țara și societatea, pentru a ajunge să trăim într-un stat democratic, unde cetățeanul are de spus ultimul cuvânt. Doar în anul 2019 au fost realizate peste 20 de mini-proiecte de către tineri. Aceste proiecte contribuie nemijlocit la dezvoltarea orașului, a adăugat tânărul activist.

Alături de colegii săi, Igor Curca implementează proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea societății civile și implicarea cetățenilor în procesul decizional, printre care se numără și proiectul „Cetățenie activă pentru dezvoltare durabilă”.

Avem trei domenii de activitate: ecologie, domeniul de tineret, și anume implicare și democrația participativă. În cadrul organizației, avem câteva proiecte în derulare. Unul din ele este “Centrul de Tineret STUDEM”. Noi ne-am propus să implicăm cetățenii activi și să le aratăm o metodă, o cale prin care aceștia ar putea contribui la dezvoltarea localităților de unde fac parte, de unde se trag, a mai spus tânărul.

Tinerii voluntari spun că Igor Curca îi ajută să-și concetreze forțele spre realizarea lucrurilor importante pentru ei și societate.

Pentru noi, Igor este persoana care ne dă un imbold de a fi activi. Este cel care are un rol important în dezvoltarea noastră profesională. Pentru că ne motivează să ne dezvoltăm personal și să creem ceva frumos în comunitatea noastră.
Este un formator, adică ne gidează pe noi, participăm cu el in diferite activități, au spus voluntarii.

Materialul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe,  cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.
”Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat poziția IREX Europe.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"