NordNews
Avem ce spune

Un alt eșec pentru Dodon și PSRM. CSM și-a declinat competența referitor la demiterea magistraților de la CCM

CSM a respins solicitarea președintelui Comisiei juridice a Parlamentului, socialistului Vasile Bolea, prin care s-a solicitat sancționeze judecătorii Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, prin demiterea lor, scrie deschide.md

Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă. Mai exact, magistrații Consiliului Superior al Magistraturii și-au declinat competența în examinarea acestui subiect și au decis remiterea sesizării către Parlament și Guvern care au desemnat pe cei trei membri CCM.
Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea lui Andrei Năstase prin care acesta a solicitat retragerea cererii cu privire la inițierea procedurii disciplinare în privința fostului președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă.
Amintim că Andrei Năstase a expediat o solicitare în adresa CSM prin care a cerut inițierea procedurii disciplinare în privința lui Vladimir Țurcan. Solicitarea vine ca urmare a apariției informației despre discuțiile telefonice dintre Țurcan și Igor Dodon cu privire la rezultatele votării a membrilor Curții Constituționale pe subiectul angajării răspunderii Guvernului.
La fel, și deputații PSRM au cerut CSM-ului să sancționeze judecătorii Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, prin demiterea lor. Socialistul Vasile Bolea a invocat că cei trei „au încălcat jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții”.
Experții constituționali și comentatorii politici au calificat sesizarea PSRM drept „un atac asupra independenței Curții” și „o presiune asupra judecătorilor CCM pentru a menține în vigoare legea privind creditul rusesc”.
De precizat că anterior, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că CSM nu are absolut nicio competenţă de a testa, de a interveni într-un fel sau altul în statutul judecătorilor constituționali.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"