NordNews
Avem ce spune

Un an de la momentul istoric „Tesla în spațiu”. Unde se află acum Roadster-ul lui Elon Musk

Acum un an, în data de 6 februarie 2018, SpaceX scria istorie după lansarea cu succes în spațiu a rachetei Falcon Heavy. CEO-ul Elon Musk s-a gândit atunci și la o încărcătură originală pentru cea mai puternică rachetă produsă până acum de compania pe care o conduce, transmite digi24.ro.
Elon Musk povestea în urmă cu un an că la testarea rachetelor se folosește de obicei o încărcătură „plictisitoare”, de exemplu un bloc de ciment. Ideea lui, pe care a discutat-o și cu regizorul și scenaristul Jonathan Nolan, a fost să-și trimită în spațiu propria mașină Tesla, un Roadster roșu. La volan a fost așezat Starman, un costum de astronaut produs de SpaceX pentru viitoarele misiuni umane în spațiu.
Însă asta nu a fost singura surpriză pregătită de Musk, împreună cu Nolan. Tesla a fost lansată în spațiu cu bateria plină, astfel, melodia „Space Oddity” a lui David Bowie s-a auzit pe repeat până la descărcarea completă a acumulatorilor. Pe tableta de pe bordul mașinii a fost afișat mesajul „Don’t panic!” (n.r. „Nu te panica!”), un omagiu adus seriei de romane SF „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (n.r. „Ghidul autostopistului galactic”).
Și nu s-au oprit aici. Pe unul dintre circuitele mașinii a fost gravat mesajul „Made on Earth by humans” (n.r. „Construit pe Pământ de oameni”). Iar pe bordul mașinii Tesla a fost aplicat un Roadster în miniatură cu un Starman mic la bord.
„Am vrut ca extratereștrii să fie cât mai confuzi (n.r. – când găsesc mașina)”, a glumit Elon Musk.
Musk a spus că ideea din spatele originalei încărcături a fost mai mult decât o strategie de marketing bine gândită. Voia să creeze un moment, o imagine care să inspire omenirea și să o determine să viseze din nou la explorarea spațiului. CEO-ul SpaceX își dorește un entuziasm asemănător cu cel din timpul Războiului Rece, atunci când Rusia și SUA au concurat pentru cucerirea Lunii.
Și se pare că a reușit. Programatorul Ben Pearson a construit site-ul Where is Roadster?, care urmărește traseul Tesla prin spațiu. Potrivit calculelor lui Pearson, miercuri dimineață Roadsterul roșu-vișină care a scris istorie se afla la 364.393.544 de kilometri de  Pământ și la 263.168.899 de kilometri de Marte. Dacă bateria mașinii nu s-ar fi golit, Starman ar fi ascultat până în prezent „Space Oddity” de peste 99.000 de ori.
Una dintre misiunile declarate ale vieții lui Musk este să ducă omenirea pe Marte. Acest vis este motorul din spatele companiei SpaceX. De altfel, compania a testat recent noile motoare Raptor, care vor fi montate pe Starship – nava spațială pe care compania lui sud-africanului o construiește în prezent, cu scopul unei misiuni pe Lună și Marte.
În anul 2091, Tesla va trece aproape de Terra, iar SpaceX – dacă va mai exista până atunci – ar avea ocazia să meargă după mașină și să o aducă acasă, după o călătorie de 73 de ani prin spațiu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"