NordNews
Avem ce spune

Un artist plastic din R.Moldova decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 iunie, decretul de decorare a doamnei Rusu-Ciobanu Valentina, artist plastic, Republica Moldova.

Astfel, cu prilejul aniversării a unui secol de viață, în semn de apreciere pentru măiestria artistică, talentul, dăruirea și profesionalismul prin care a contribuit la îmbogățirea culturii și a spiritualității universale, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele plastice”, doamnei Rusu-Ciobanu Valentina, artist plastic, Republica Moldova.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut în Chișinău. A urmat în perioada (1938-1940), Școala de Arte din Chișinău. Între anii (1942-1944) a frecventat Academia de Arte Plastice din Iași, astăzi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design 1944-1946, Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău.

Este o artistă plastică basarabeană, a cărei creație se remarcă atât prin mijloacele expresive, considerate de critici neconvenționale, inovatoare, cât și printr-o profundă notă poetică.

De-a lungul timpului a primit mai multe premii, titluri și mențiuni.
1974 – Premiul de stat
1961 – Ordinul „Insigna de Onoare”
1985 – Artist al poporului din RSSM; Maestru Emerit în Artă
1966 – Medalia de argint a EREN
1996 – Ordinul Republicii
1998 – Premiu pentru intreaga activitate și prosperarea artelor plastice
2020 – Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele plastice”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"