NordNews
Avem ce spune

Un bărbat din raionul Edineț a furat și a mâncat câinele vecinului

I-a furat vecinului câinele de rasă și … l-a mâncat. Este cazul unui locuitor din satul în Cuconeștii Noi, raionul Edineț. Polițistul din localitate i-a îndemnat pe cei doi vecini să se împace, refuzând să ancheteze infracțiunea. Păgubașul s-a supărat și l-a denunțat pe șeful de sector la procuratură. Cel din urmă va trebui, ca urmare a celor întâmplate, să achite o amendă de 6 mii de lei, povestea întreagă regăsindu-se într-o sentință recentă a Curții de Apel Bălți – de unde au aflat-o și reporterii Deschide.MD. Întâmplarea cu pricina a avut loc în luna decembrie a anului 2015 scrie  deschide.md
Un bărbat din localitatea menționată s-a adresat lui Vitalie Budăi, care pe atunci era șeful postului de poliție din Cuconeștii Noi, și i-a spus că ar vrea să scrie o plângere pe numele vecinului său, pe care l-ar suspecta că i-ar fi furat din curtea casei niște piese de schimb de la agregatul de încărcare, dar și un câine de rasă. Pagubele le-a estimat la o sumă de aproximativ 5 500 de lei.
Șeful de post l-a chemat pe vecinul păgubașului la sectorul de poliție, unde acesta a recunoscut că a furat câinele, însă a negat implicarea sa în sustragerea pieselor.
Atunci, polițistul le-a sugerat celor doi vecini să iasă afară din birou şi să discute în mod confidenţial ca să ajungă la o împăcare. În scurt timp, cei doi au revenit la polițist. Păgubașul i-a spus că nu va scrie plângere, din motiv că s-a înțeles cu vecinul său ca să-i restituie paguba, în termen de 2 săptămâni.
Păgubașul susține că:

„Vecinul său nu s-a ținut de cuvânt, așa că, după ce au expirat cele două săptămâni, l-a sunat pe șeful de post și i-a cerut să se vadă cu el, în centrul satului, lângă bradul de Anul Nou. Acesta i-a comunicat polițistului că insistă de a-i fi primită plângerea în privinţa furtului, întinzându-i în acest sens cererea scrisă chiar de Budăi Vitalie din numele său la data de 15.12.2015, la care Budăi Vitalie a rupt-o chiar în faţa sa, iar bucăţile de hârtie le-a pus în buzunar”, scrie în hotărârea judecătorească întocmită din declarațiil părților implicate.

A doua zi pe faptul dat s-a adresat cu cerere la Procuratura raionului Edineţ, care ulterior a pornit un proces penal pe numele polițistului pentru abuz de putere și abuz în serviciu, iar în anul 2017 magistrații din Edineț au încetat procesul penal în privința lui Budăi Vitalie XXXX pe art.327 alin.(1) Cod penal, pe motiv că fapta acestuia constituie contravenția prevăzută de art. 312 Cod contravențional.
Procurorii nu au fost mulțumiți de hotărârea instanței de fond și au atacat-o la Curtea de Apel Bălți.
În cadrul ședinței de judecată, bărbatul care a rămas fără câinele de rasă a declarat că pe numele vecinului său totuși a fost intentat dosar penal în baza art. 186 Cod penal, însă cu ultimul s-a împăcat la faza de urmărire penală, imediat ce a fost intentată cauza penală.
Acesta a insistat că Budăi ar fi rupt plângerea chiar de față cu mama sa, însă fostul polițist a negat acest fapt.
Chemat în fața magistraților, vecinul bărbatului care a scris plângere pe numele lui Budăi a declarat în că:

”Şeful de post Budăi Vitalie i-a comunicat că în privinţa sa este depusă o cerere pe faptul că ar fi sustras piese de la un agregat ce aparţine lui Ivan C., dar și câinele de rasă. A recunoscut imediat că a furat câinele şi l-a mâncat, însă cât priveşte piesele de la agregat, a refuzat să recunoască. Atunci Budăi Vitalie le-a indicat să hotărască problema în 2 săptămîni, mai concret, i-a indicat dânsului să restituie paguba părţilor vătămate. Confirmă că nu au hotărât problema în 2 săptămîni, ci ulterior, cu mult mai târziu. Cu referire la cererea menţionează că doar i s-a comunicat că există, personal n-a văzut-o, nimeni nu i-a arătat-o”, se arată în hotărârea magistraților de la Curtea de Apel.

Magistrații Curții de Apel Bălți, au admis apelul Procuraturii Edineț împotriva sentinţei Judecătoriei Edineţ, sentinţa a fost casată și a fost pronunțată o nouă hotărâre.
Astfel, judecătorii l-au recunoscut vinovat pe Vitalie Budăi și l-au condamnat în baza art. 327 alin. (1) al Codului Penal, stabilind o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 300 unităţi convenţionale, echivalenul a 6000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate în organele MAI pe un termen de 2 (doi) ani.
Decizia cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"