Un centru destinat copiiilor cu autism a fost deschis la Bălți

Mai multe mame din Bălți au deschis primul centru de servicii gratuite pentru copiii cu autism. Acesta este amplasat în sediul grădiniței Nr.30 din oraș. Aici, copiii vor beneficia de asistență din partea pedagogilor specializați, psihologilor, logopezilor și medicilor  terapeuți.

Recent, Veronica Brăduleac a aflat că băiatul ei de numai 4 ani are tulburări în dezvoltare. Femeia speră că prin intermediul specialiștilor din cadrul acestui centru, copilul ei va scăpa de problemele de sănătate.

 

„Noi suntem micuți, recent ni s-a depistat că avem turlburări de dezvoltare a vorbirii și comportament, dar nu avem încă o diagnoză. După ce am cunosc părinții din asociația respectivă și copiii lor, mi-am dat seama cât este de important în nordul țării, în Bălți, un asemenea centru”, spune Veronica Brăduleac, mamă

Iana Pițu a vrut ca fiul ei să comunice mai mult cu semenii săi. Și-a consolidat forțele cu alți părinți și în mai puțin de două luni au efectuat lucrările de reparație.

 

„Suntem ca o familie foarte mare, suntem foarte uniți, și pentru că suntem uniți, am impresia că și gândim la fel. Toată reparația și decorul am făcut-o împreună cu părinții. Când am început să schimbăm geamurile, am afăcut o adunare și am decis să facem reparație ca să le placă copiilor noștri”, a declarat Iana Pițu, mamă

Ideea de a deschide un centru pentru copiii cu autism aparține Lolei Gorbatîi, medic de familie și mama unui copil care se confruntă cu aceleași probleme de sănătate.

 

„Adresându-se o mamă, două, trei, cu anii s-au grămădit, am făcut o adunare, pur și simplu, ne-am întâlnit odată mai multe mame, am discutat ce să facem mai departe, pentru că copiii cresc, cresc și problemele și am decis să facem asociația”, mărturisește Lola Gorbatîi, președinta AO „Autism Hope”

Centrul a fost deschis cu suportul mai multor organizații, agenți economici și voluntari din Marea Britanie, iar sediul a oferit gratuit de către Primăria Bălți.

 „I-am inspirat și le-am oferit toate pârghiile, să meargă deja pe un drum bătătorit, în al doilea rând, am adus parteneri din Marea Britanie, am venit în luna septembrie cu parteneri care le-au oferit toată mobila, am venit acum cu alți parteneri. Am adus sistemul ABA, am adus echipamentul de care au nevoie pentru a începe lucrul cu copiii”, spune Victoria Dunford, fondatoarea centrului „Phoenix”

De serviciile centrului beneficiază deja peste 40 de copii.

1 Comentarii

  • Acesta nu e un centru, e o asociatie de parinti!!! Si nu prestează servicii, nu are nici un specialist!!! De unde ați luat așa informație?!

leave a reply