NordNews
Avem ce spune

Un cercetător român a câștigat un grant de aproape 1,5 milioane de euro

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunţat astăzi, 9 decembrie, câştigătorii celui mai recent concurs de granturi, „Consolidator Grant”, destinat cercetătorilor aflaţi la mijlocul carierei. Printre aceştia, cercetătorul român Andrei Terian-Dan, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (LBUS), a câştigat un grant în valoare de 1,45 milioane EUR pentru proiectul „O istorie transnaţională a literaturii române (TRANSHIROL)”.

Finanţarea face parte din actualul program de cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020, în valoare totală de 655 de milioane de euro. Cu acest sprijin, noii beneficiari de granturi vor putea să îşi consolideze echipele şi să aibă un impact considerabil.

Cu această ocazie, comisarul europeană pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a declarat: Felicitări tuturor laureaţilor grantului „Consolidator” al CEC din acest an — toţi selectaţi exclusiv pe criterii de excelenţă. Deşi încă mai sunt progrese de făcut la nivel mondial în vederea obţinerii echilibrului de gen, sunt încântată să constat că există o tendinţă ascendentă în rândul femeilor care candidează pentru această schemă a CEC. De asemenea, putem observa că, în cadrul acestui concurs CEC, procentul de femei candidate care au reuşit să obţină finanţare este cel mai mare procent atins vreodată — mai mare decât cel al candidaţilor de sex masculin.

Profesorul Jean-Pierre Bourguignon, preşedintele CEC, a declarat: Finanţarea nu numai că le permite minţilor strălucite din întreaga Europă să îşi urmeze ideile cele mai ambiţioase într-o etapă critică a carierei lor, ci contribuie şi la formarea celei mai tinere generaţii de cercetători în calitatea lor de membri ai echipelor CEC. Pentru a se pregăti pentru provocările viitoare, Europa trebuie să menţină viziunea de a investi în cercetarea de frontieră, care şi-a dovedit de fiecare dată valoarea adăugată crucială. De aceea, atât de mulţi contează pe faptul că liderii Europei vor acorda pilonului „excelenţă ştiinţifică” al programului Orizont Europa resursele esenţiale pentru consolidarea Europei în ansamblu.

O istorie transnaţională a literaturii române

Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL — şi unul dintre elementele sale inovatoare — este aceea că o literatură „naţională” nu ar trebui considerată în primul rând un sistem, ci mai degrabă o reţea definită de comunităţile transnaţionale în care este integrată. Andrei Terian-Dan şi echipa sa şi-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române şi creşterea progresivă globală a reţelei acesteia. Istoria transnaţională a literaturii române care rezultă din acest demers încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească.

Proiectul va reuni nu numai un set de orientări de ultimă generaţie în materie de studii literare şi în domeniul mai larg al teoriei culturii, ci şi o serie de aspecte interdisciplinare, de la sociologie şi imagologie şi până la studii digitale şi cantitative. Fiind expert în literatura română, pe parcursul carierei sale, profesorul Terian-Dan a fost cercetător invitat în Regatul Unit, Spania şi Slovenia şi îşi desfăşoară în prezent activitatea la universitatea pe care a absolvit-o, şi anume Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

37 % dintre granturi au fost acordate cercetătoarelor, cea mai mare proporţie de la începutul schemei „Consolidator Grant”. Per ansamblu, rata de succes în rândul femeilor a fost de 14,5 %, iar în rândul bărbaţilor, de 12,6 %. De asemenea, au existat modificări ale ratelor de succes în privinţa a două dintre cele trei domenii în care sunt împărţite proiectele în scopul evaluării. În domeniul ştiinţelor fizice şi al ingineriei, rata de succes în rândul femeilor a depăşit-o pe cea din rândul bărbaţilor: 16,9 % pentru femei, comparativ cu 12 % pentru bărbaţi. În domeniul ştiinţelor vieţii, femeile au câştigat 15 %, iar bărbaţii au câştigat 12,9 % din granturi.

Beneficiarii granturilor îşi vor desfăşura proiectele în cadrul unor universităţi, centre de cercetare şi companii din 23 de ţări din întreaga Europă, în principal din Germania (cu 50 de granturi), Regatul Unit (50), Franţa (34) şi Ţările de Jos (29). Pentru prima dată, un proiect care se va desfăşura în Ucraina, o ţară „asociată” la programul Orizont 2020, va fi finanţat, de asemenea, printr-un grant de tip „Consolidator”.

Granturile de tip „Consolidator” ale CEC se acordă cercetătorilor care dau dovadă de excelenţă, de orice naţionalitate şi vârstă, cu o experienţă de cel puţin şapte până la doisprezece ani de după încheierea doctoratului şi cu un bilanţ ştiinţific foarte promiţător. Cercetarea trebuie efectuată într-o organizaţie de cercetare publică sau privată situată într-unul dintre statele membre ale UE sau în una dintre ţările „asociate”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata