NordNews
Avem ce spune

Un colonel din Rusia, arestat pentru că a furnizat sisteme radar de interceptare a dronelor inamice de calitate scăzută

La Moscova, Curtea Militară a garnizoanei 235 l-a arestat pe colonelul Serghei Volkov, șeful departamentului Administrației Navale a Gărzii Ruse, într-un caz de abuz de putere, care a avut consecințe grave, scrie libertatea.ro

Potrivit agenției, colonelul este acuzat că a furnizat sisteme radar de calitate scăzută pentru combaterea dronelor, care „ar putea fi folosite, printre altele, pentru a proteja podul din Crimeea”.

Potrivit dosarului, Volkov a aprobat achiziționarea a două sisteme radar care nu îndeplineau cerințele tehnice. Prejudiciul total adus bugetului s-a ridicat la aproape 400 de milioane de ruble. Suspectul a pledat nevinovat, iar avocatul său a spus că Volkov nu poate influența tipul, caracteristicile sau prețul complexelor radar.

„Din punctul nostru de vedere, dosarul penal împotriva lui Volkov este legat de încercarea de a-i transfera responsabilitatea din partea autorităților superioare. La urma urmei, Volkov pregătea doar o propunere de luare a deciziilor, dar nu putea lua decizii cu privire la achiziționarea de complexe”, a spus avocatul.

Potrivit anchetei, pentru a nu restitui fondurile alocate pentru protecția podului Crimeea, colonelul a organizat o achiziție de aproape 400 de milioane de ruble a două sisteme radar „Orel-UAV”, care, prin caracteristicile lor, pur și simplu nu puteau rezista la dronele inamice.

La mijlocul lunii noiembrie 2021, în timpul utilizării practice a lui Orlov, experții au constatat că radarele nu erau capabile să intercepteze zborurile dronelor de clasă mică într-o zonă protejată, din cauza lipsei de fezabilitate tehnică a suprimării radio a acestora la o anumită frecvență, intervale și chiar în cele mai comune canale de transmisie de date.

La sfârșitul lunii iulie 2022, directorul adjunct al Gărzii Ruse a emis un ordin conform căruia funcționarea Orel-UAV a fost suspendată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"