NordNews
Avem ce spune

Un deputat propune modificarea legislației pentru a stimula angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități

Din cele  aproape 180 de mii de persoane cu dizabilități din Republica Moldova, doar a cincea persoană aptă de muncă este ocupată, iar autoritățile fac prea puțin pentru a ajuta atât angajatorii, cât și aceste persoane să se integreze pe piața muncii, este de părere deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun. Astfel, pentru a stimula angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități parlamentarul propune modificarea legislației, transmite agora.md. 

„Majoritatea persoanelor cu dizabilități locuiesc în mediul rural și nu au un loc de muncă. Statul din R. Moldova face prea puțin pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități și de a ajuta atât angajatorii, cât și aceste persoane ca să se integreze pe piața muncii. Statul cheltiuie mult pe tot felul de plăți sociale în loc să investească în primul rând instruirea și angajarea persoanelor cu dizabilități. Din cele 4,6 milioane care au fost alocate în 2019 s-au cheltuit doar 5%. Din cele 25 de milioane planificare pentru anul 2020 s-au cheltuit doar 10%. Cu alte cuvinet bani sunt, doar că ei nu sunt utilizați”, spune deputatul.

Acesta propune majorarea subvenției prevăzute pentru subvenționarea salariului unei persoane cu dizabilitate de la 30% din salariul mediu la 50% din salariul mediu pe economie. Astfel că angajatorii să primească 4.358 de lei, timp de șase luni în cazul angajării unei persoane cu dizabilități.

Eu propun ca să fie acordat dreptul angajatorului de a utiliza subvenția destinată amenajării locului de muncă nu doar pentru echipamente ci și pentru angajarea unei persoane de suport și adaptarea spațiului de lucru

– să fie majorată subvenția prevăzută pentru subvenționarea salariului unei persoane cu dizabilitate de la 30% din salariul mediu la 50% din salariul mediu pe economie. Angajatorii vor primi 4.358 de lei, timp de șase luni în cazul angajării unei persoane cu dizabilități, cu 1.744 de lei mai mult decât astăzi.

De asemenea, acesta propuna ca să fie creat un nou tip de subvenție destinată compensării cheltuielilor de transport pentru persoanele cu dizabilități. Costurile mari pentru transport sunt un impediment major pentru angajarea persoanelor cu dizabilități din mediul rural.

„Ar fi bine să fie acordat dreptul inclusive pentru angajatorii din sectorul public de a beneficia de subvenția pentru adaptarea locului de muncă. Prevederile actuale acordă acest drept doar angajatorilor privați. Și modificarea Codului Muncii prin excluderea interdicției de a angaja persoanele cu dizabilități pentru o perioadă de probă ar trebui modificată”, a punctat deputatul.

La 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 177 mii persoane, inclusiv 10,7 mii copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,7% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata