NordNews
Avem ce spune

Un elev, dus forțat la psihologul școlii, pentru că a venit în fustă. După discuție, s-a sinucis

Darig Janabaev, un elev de clasa a opta din Almatî, Kazahstan, a venit îmbrăcat în fustă la o petrecere de școală cu tematica „Harry Potter”. Un curator s-a arătat revoltat și l-a trimis forțat la psiholog. Presa locală scrie că, în urma discuției cu psihologul școlii, băiatul și-a pus capăt zilelor. În semn de protest, colegii săi au îmbrăcat și ei fuste la școală, scrie Realitatea.

Elevii unei instituții de învățământ de elită cu denumirea „Școala Intelectuală Nazarbaev” s-au îmbrăcat în fuste, organizând astfel o acțiune de protest împotriva sexismului, după decesul unui coleg de clasa a opta, care s-a sinucis în urma unei discuții cu psihologul, pentru că a venit îmbrăcat în fustă.

Pe data de 27 octombrie curent, băiatul a venit în fustă la o petrecere de școală cu tematica „Harry Potter”. Un curator din cadrul instituției de învățământ și-a exprimat indignarea față de aspectul fizic și l-a dus forțat la psihologul școlii pentru o ședință. După această discuție, copilul s-a aruncat de la etajul 11.

Poliția locală a deschis o anchetă pentru dereminare la sinucidere.

Conducerea instituției de învățământ a calificat această tragedie drept „o coincidență”, atrăgând atenția că elevul și-a pus capăt zilelor „în afara orelor”. Adică s-a dat de înțeles că nu poartă răspundere pentru gestul acestuia. Mai mult, se susține că petrecerea nu a avut vreo tematică și că elevul în general „nu era în fustă”.

Peste o zi de la tragedie, colegii băiatului au organizat o acțiune de protest împotriva stereotipurilor de gen sub motto-urile: „Hainele nu au gen” și „Ești important. Nu tăcea”. Băieții au venit la școală în fuste și au împărțit foi pe care erau tipărite contactele liniilor de încredere.

O prietenă de-a lui Darig Janabaev, elevă în aceeași instituție, a mai povestit pentru presa locală că administrația a făcut presiune asupra lor, în special, asupra ei, pentru că ea a fost cea care și-a chemat colegii la protest. Totodată, i-au interzis să dea interviuri pentru jurnaliști fără acordul conducerii școlii.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"