NordNews
Avem ce spune

Un fermier din nordul țării se plânge că nu a primit ajutor din partea statului, după înghețurile din luna aprilie

Un fermier din nordul țării se plânge că nici până astăzi nu a primit ajutor din partea statului, după ce livada acestuia a fost afectată de înghețurile din luna aprilie, în proporție de 90 la sută, iar acum seceta îi usucă pomii. Agricultorul spune că este neputincios în fața intemperiilor și nu poate decât să vadă cum își pierde plantația, iar banii învestiți se duc pe apa sâmbetei, scrie tvc.md

Vitalie Scutaru din Edineț deține o livadă de mere care se întinde pe 66 de hectare. De trei ani, bărbatul muncește zi și noapte și investește bani grei pentru a avea cea mai îngrijită și roditoare plantație. Acest an însă a fost cu ghinion, înghețurile de la sfârșitul lunii aprilie i-au distrus 90% din roadă.

 Uitați-vă și vedeți dacă pe pomii aceștia noi avem practic două, trei mere, în partea aceasta sunt zece mere, al doilea pom – putem număra sunt două, aici patru. – Cum arătau copacii anii trecuți? – Frunzele nu se vedeau din mere”, a precizat fermierul.

Agricultorul spera să aibă o roadă bogată și în acest an, dar lucrurile au luat o altă întorsătură. Acum, în loc să calculeze veniturile, constată pierderile de milioane.

 3500 de tone recoltăm în tot anul, dar anul acesta dacă o să recoltăm 300 de tone. Să luăm un preț minim de cinci lei pe care în așteptăm în tot anul, vreo 15 milioane de lei pierderi”, a adăugat agentul economic.

Mai mult, bărbatul spune că a rămas și fără muncitori pe care nici nu ar avea cu ce să-i plătească.

Cea mai mare problemă este că și pe cei care i-am avut i-am pierdut. Din cauză că nu avem ce le da de lucru. Oamenii nu stau și ne așteaptă până o să avem noi mere pe copac, ei se duc în altă parte, unde au mere anul acesta”, s-a plâns fermierul.

Și cum un necaz nu vine singur, în această vară livada i-a fost afectată de secetă, iar lacul care era singura soluție pentru a salva pomii fructiferi a rămas practic fără apă.

Aceasta este ultima irigare, mai mult apă nu avem”, a adăugat Vitalie Scutaru.

Bărbatul spune că pentru a întreține livada s-a împrumutat cu milioane de lei, iar acum nu știe cum să întoarcă banii. Din partea statului nu a primit niciun ajutor însă, spune agricultorul.

Noi pe chimicate plus minus trei milioane de lei s-au cheltuit pe moment, dar sezonul încă continuă. Livada nu este că astăzi vrei, mâine nu vrei, trebuie să o îngrijești. Cu problema dată nu ne-a ajutat statul și așteptăm de la ei să se trezească”, a menționat fermierul.

De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susține, totuși, că fermierii care suferit pierderi vor fi despăgubiți.

 Guvernul a alocat 100 de milioane și ulterior 200 de milioane vor fi alocate agricultorilor care au avut de suferit în urma atât a secetei, cât și a condițiilor climaterice”, a spus șef serviciu informare și cumunicare mass-media, MADRM, Ecaterina Grigorean.

Am expediat o solicitare Guvernului pentru a afla dacă agricultorii care au avut de suferit în acest an vor fi ajutați, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns. Până acum, executivul a anunțat că va aloca 300 de milioane de lei pentru ameliorarea consecințelor provocate de secetă. Agricultorii spun însă că suma este infim de mică și le va acoperi doar 10 la sută din pierderi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"