NordNews
Avem ce spune

Un fost ministru danez, condamnat la închisoare pentru că a separat mai multe cupluri de solicitanţi de azil

Inger Stojberg, fost ministru danez al imigraţiei, a fost condamnată luni la 60 de zile de închisoare în legătură cu separarea unor cupluri de solicitanţi de azil. Sentinţa este definitivă, scrie digi24.ro.

„Inger Stojberg a fost găsită vinovată de încălcarea deliberată a legii privind responsabilitatea ministerială. Pedeapsa este închisoare cu executare pentru 60 de zile”, a stabilit Curtea specială de justiţie de la Copenhaga, potrivit agențiilor internaționale de presă citate de Agerpres.

În procesul început în septembrie, cei 26 de judecători ai acestei instanţe – care nu se reunesc decât pentru a judeca actuali sau foşti membri ai guvernului – au fost chemaţi să decidă dacă fosta şefă a Ministerului Imigraţiei şi Integrării a încălcat Convenţia europeană privind drepturile omului prin ordinul de separare a cuplurilor de solicitanţi de azil, în cazurile când femeia este minoră.

Stojberg s-a declarat nevinovată în debutul acestui proces inedit.

În 2016, 23 de cupluri au fost separate, fără o examinare individuală a dosarului lor, în virtutea ordinului dat de Inger Stojberg.

Acum, urmează ca şi parlamentul danez să se pronunţe asupra eventualei revocări a mandatului de deputat al lui Stojberg, decizie independentă de sentinţa anunţată luni

Fost ministru al imigraţiei din 2015 până în 2019 într-un guvern de centru-dreapta susţinut de dreapta populistă antiimigraţie reprezentată de Partidul Popular DF, Stojberg a dus o politică extrem de restrictivă, determinând adoptarea a peste 110 amendamente de limitare a drepturilor străinilor în Danemarca, inclusiv confiscarea bunurilor migranţilor pentru a finanţa găzduirea lor pe teritoriul danez.

Cazul ei este doar al treilea începând din 1910 când un responsabil politic a ajuns în faţa Curţii speciale. Înaintea ei, în 1993, fostul ministru conservator al justiţiei Erik Ninn-Hansen a primit patru luni cu suspendare în legătură cu „Tamilgate”, blocarea ilegală a reîntregirii familiale a refugiaţilor tamili în 1987-1988.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"