NordNews
Avem ce spune

Un fost șef de întreprindere și doi primari, în vizorul ANI. Aceștia au luat decizii în favoarea propriei persoane sau pe numele unor rude apropiate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că au fost depistate două conflicte de interese admise de către ex-directorul unei întreprinderi din raionul Anenii Noi și primarul comunei Stoicani, raionul Soroca. Totodată, inspectorii de integritate au constatat și o incompatibilitate de funcție la primarul comunei Crihana, raionul Orhei.

În primul caz, fostul director interimar al Întreprinderii Municipale „Serele Moldovei”, care în perioada mai 2016 – noiembrie 2020 a deținut interimatul funcției de conducător al instituției, și-ar fi angajat ginerele în funcția de inginer. Mai mult, acesta ar fi a emis și semnat mai multe acte, mai exact, ordinul de angajare, dar și contractul individual de muncă cu propriul său ginere. Peste un an, acesta și-a pus semnătura și pe ordinul privind încetarea contractul individual de muncă.

Un alt conflict de interese a fost admis de primarul comunei Stoicani, raionul Soroca. În perioada 2013-2019, activând în calitate de primar, dar și de Președinte al Comisiei de licitație, acesta a participat la luarea mai multor decizii și a semnat/încheiat acte juridice în favoarea fiului și firmei soției sale. În perioada vizată au fost emise/încheiate aproximativ 19 decizii și contracte, între primar, fiul său și firma soției, în care erau vizate mai multe terenuri aferente, arendarea a două automobile de serviciu de compania privată a soției și de achiziționare a unor servicii.

În cadrul verificărilor, ANI a depistat și o incompatibilitate de funcție la primarul comunei Crihana, raionul Orhei. Potrivit inspectorilor de integritate, până la emiterea actului de constatare, primarul deținea și funcții administrative în două firme private. După validarea mandatului în noiembrie 2019, primarul a avut termen de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate. Din explicațiile oferite inspectorului de integritate, primarul a invocat că nu a reușit să-și rezolve incompatibilitatea din cauza fondatorului uneia dintre firme, care era plecat peste hotare, dar și a persoanei cu care a avut înțelegerea de a-i transmite în gestiune cealaltă firmă.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, toți trei vor fi incluși în Registrul Interdicțiilor al ANI și decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"