NordNews
Avem ce spune

Un inspector vamal din Bălți riscă să fie demis pentru că a deținut ilegal încă o funcție

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința unui inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Nord, care a admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Potrivit ANI, începând cu anul 1995, inspectorul vamal a deținut mai multe funcții în cadrul diferitor subdiviziuni ale Serviciului Vamal, în prezent având calitatea de inspector superior la Postul Vamal Bălți.

În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, în septembrie 1995 – subiectul vizat devine angajat în cadrul Serviciului Vamal, iar tot în același an acesta a inițiat prima activitate de întreprinzător într-o întreprindere individuală. În 2018, întreprinderea individuală este radiată din Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali, concomitent încetând și calitatea de fondator și conducător a funcționarului vamal.

Între timp, în anul 2009, inspectorul vamal inițiază o altă activitate economică în cadrul unei societăți comerciale, figurând până în prezent în calitate de membru în organul de conducere.

Astfel, potrivit art. 15 alin. (3) lit. (b) din Legea nr 302 din 21.12.2017 cu privire la Serviciul Vamal: „Funcția de funcționar vamal este incompatibilă cu activitatea de întreprinzător desfășurată personal sau prin intermediul unui terț”. Inspectorul vamal nu a întreprins nici o acțiune de rezolvare a acestor situații.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul vamal riscă să nu mai dețină funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în Registrul interdicțiilor. Totodată, după rămânerea definitivă a actului de constatare, ANI va sesiza conducerea Serviciului Vamal pentru a fi demis din funcție.

Inspectorul vamal a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata