NordNews
Avem ce spune

Un inspector vamal riscă să fie demis, pentru că a deținut ilegal încă o funcție mai mult de 20 de ani

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința unui inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Nord, care ar fi admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Potrivit ANI, din anul 1997, subiectul vizat ar fi deținut funcții de inspector în cadrul diferitor subdiviziuni ale Serviciului Vamal, în prezent având calitatea de inspector la Biroul Vamal Nord.
În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, în anul 1995 Igor Bațan a înființat o întreprindere individuală, în cadrul căreia a deținut calitatea de fondator și conducător. Abia în 2019, întreprinderea individuală a fost radiată din Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali.

Astfel, potrivit art. 15 alin. (3) lit. (b) din Legea nr 302 din 21.12.2017 cu privire la Serviciul Vamal: „Funcția de funcționar vamal este incompatibilă cu activitatea de întreprinzător desfășurată personal sau prin intermediul unui terț” funcţionarul vamal, prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de întreprindere individuală, în cadrul căreia a deținut calitatea de fondator și conducător, s-a aflat într-o stare de incompatibilitate îndelungată, fără ca să întreprindă acțiuni în vederea soluționării acesteia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul vamal riscă să  nu  mai dețină funcții publice pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Totodată, după rămânerea definitivă a actului de constatare, ANI va sesiza conducerea Serviciului Vamal pentru a fi demis din funcție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata