NordNews
Avem ce spune

Un jurnalist din Hong Kong, arestat după ce a vorbit despre „abateri” ale poliţiei

Poliţia din Hong Kong a arestat un jurnalist al televiziunii de stat, aparent în legătură cu un documentar despre incidentul din Yuen Long din 2019, când poliţia a fost acuzată că a privit nepăsătoare cum bătăuşi atacau navetişti, scrie timpul.md. 

RTHK a confirmat arestarea lui Choy Yuk-ling, unul dintre producătorii „Hong Kong Connection”, reputat program de televiziune care a investigat răspunsul poliţiei în atacul în care au fost răniţi 45 de oameni, ce au necesitat spitalizare.

Citând surse din poliţie, presa locală a spus că Choi a fost arestat pentru că a furnizat informaţii false, mai exact a făcut cercetări după plăcuţa de înmatriculare a unei maşini.

Înregistrări video din timpul atacului din 21 iulie 2019 arată zeci de bărbaţi mascaţi năpustindu-se în gara Yuen Long, fugărind pasageri şi lovindu-i cu bâte. Nu a fost adusă nicio acuzaţie oficială poliţiei, care nu a intervenit.

„Hong Kong Connection” s-a folosit de numerele de înmatriculare a maşinilor pentru a face legătura dintre vehiculele parcate la Yuen Long şi cei implicaţi în atac.

Jurnalişti din Hong Kong au pus sub semnul întrebării arestarea producătorului, sugerând că este o încercare de a descuraja reporterii să acceseze date publice pentru a investiga autorităţile.

De la izbucnirea protestelor masive anul trecut în Hong Kong şi mai ales după introducerea legii de securitate naţională, în iunie 2020, autorităţile de aici au dus acţiuni represive faţă de disidenţi şi critici.

Este prima dată când un jurnalist cu normă întreagă este arestat în legătură cu o relatare.Televiziunea de stat RTHK s-a aflat în mod special supusă presiunilor guvernului pro-Beijing şi autorităţilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"