NordNews
Avem ce spune

Un magistrat din Bălți nu vede rostul unei evaluări externe a judecătorilor: „Nu pentru că mă tem…”

Un magistrat din cadrul Judecătoriei Bălți nu vede rostul unei evaluări externe ale judecătorilor și procurorilor. În cadrul emisiunii „Epizod” difuzată la TVN, Andrei Guțu susține că acest proiect este mai mult un slogan electoral al actualei guvernări. Judecătorul a adăugat că pentru evaluarea extraordinară nu există nici măcar un cadru legal și că magistrații sunt suficient evaluați de instituțiile naționale.

„Noua guvernare a promis această evaluare externă ca un slogan electoral. Societatea consideră că, uite, ea e necesară. Eu, ca judecător, dacă să vorbesc de mine, nu văd necesitatea în această evaluare extraordinară/externă. Nu pentru că mă tem de această evaluare. Credeți-mă că judecătorii nu se tem de această evaluare, pur și simplu, avem careva griji sau neînțelegeri.

În primul rând, lipsește cadrul legal. Judecătorii trec evaluarea la Colegiul de evaluare pe lângă CSM, odată la trei ani. Sunt stabilite criteriile de evaluare, este legislația. Noi știm cine ne evaluează, cu ce scop, care sunt criteriile de evaluare. Avem evaluarea extraordinară, în caz că un judecător avansează în funcție administrativă sau instanță ierarhic superioară. De evaluarea extraordinară/externă se vorbește, însă un cadrul legal, cel puțin, un proiect nu am văzut. Se vorbește sub ceață.

Nu este clar cine o va efectua. S-a vehiculat că vor fi experți externi, internaționali, vor fi din Republica Moldova, careva personalități notorii, dar ne întoarcem la intrebarea, pentru ce această evaluare, ce se urmăreșete, ca să fie scoși din sistem judecătorii corupți? Parcă așa ar fi corect. Atunci de ce nu se ocupă de asta Autoritatea Națională de Integritate, de ce să nu se ocupe de asta Centrul Național Anticorupție, organele care sunt constituționale, care pentru asta există”, a declarat Andrei Guțu.

Amintim că evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, este una din prioritățile actualei guvernări. Potrivit autorităților, evaluarea va începe până la sfârșitul anului curent. Pentru aceasta va fi creată o comisie de monitorizare internațională.

„Sistemul Procuraturii urmează să fie evaluat prin mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care va fi adoptat până la finele acestui an, cu toate rigorile: avizul Comisiei de la Veneția, avizul Curții Constituționale. Va fi creată o comisie de monitorizare internațională, în care vor participa foști procurori și judecători europeni și câțiva reprezentanți ai societății civile de la noi. Această comisie va avea sarcina să creeze două colegii: Colegiul de evaluare, compus din foști procurori și judecători naționali, experți din mediul academic, societății civile, experți independenți și un Colegiu specializat de apel, acolo unde vor putea fi contestate deciziile Colegiului de evaluare”, a declarat anterior vicepreședinta PAS, Olesea Stamate.

Stamate a mai spus că experții internaționali nu vor participa direct la evaluare, dar, în afară de crearea acestor două colegii specializate, vor rămâne aici pe parcursul întregului exercițiu de evaluare, având posibilitatea și ei, la rândul lor, să conteste anumite decizii ale colegiului de evaluare, atunci când nu vor fi de acord.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata