NordNews
Avem ce spune

Un milion de lei pentru o săptămână. Dodon a fost plătit de Plahotniuc pentru a participa la protestele din 2015

Candidatul PP„Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Renato Usatîi a declarat că în timpul protestelor din 2015, Igor Dodon ar fi primit săptămânal câte un milion de lei de la Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii „Eu vreau să fiu președinte” de la ProTV, la care a participat și liderul PP „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, în anul 2015, atât Igor Dodon, cât și Renato Usatîi au făcut jocul fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Am aflat acest lucru de la dumneavoastră și de la Dodon. Mi-ați confirmat acest lucru. Că să fie clar cu protestele. În momentul în care în stradă erau deja 100 de mii de oameni, era deja instalat orașul demnității în Piață Marii Adunări Naționale, iată că Plahotniuc a simțit cât de mare este pericolul și bineînțeles că l-a chemat pe Dodon și pe Usatii și le-a propus să iasă în stradă. Au ieșit în același timp, unii în fața Președinției, alții în fața Parlamentului”, a declarat Andrei Năstase.

În replică, Renato Usatîi susține că bani de la Plahotniuc ar fi luat doar Igor Dodon.

„Eram împreună, eu cu Dodon și cu Năstase, când l-am impus pe Dodon să recunoască în fața lui Năstase că a luat două milioane de lei pe săptămână de la Plahotniuc. Un milion era pentru mine, celălalt pentru Dodon. Eu am refuzat banii. În momentul în care Năstase nu a crezut acest lucru, l-am chemat pe Dodon care a recunosc acest lucru chiar în fața lui.”

 Amintim că în 2015–2016, în Republica Moldova au avut loc acțiuni de protest continuu față de situația socio-economică din Republica Moldova, conturată către anul 2015 și agravată de scandalul furtului miliardului (cunoscut ca „Jaful secolului”).

Protestele au fost inițiate de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” pe 6 septembrie 2015, cu un miting de amploare, supranumit „Marea Adunare Națională”. Protestul însă s-a extins în seara zilei de 24 septembrie, când câteva sute de oameni, conduși de liderii politici de stânga Igor Dodon și Renato Usatîi, s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, pentru a protesta. Aceștia și-au instalat câteva zeci de corturi, formând „Orășelul Victoriei”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata