NordNews
Avem ce spune

Un milionar, un fost polițist, un activist civic, un medic dentist și alți cinci candidați de treabă concurează pe circumscripția nr. 3, Edineț

Nouă candidați concurează pe circumscripția uninominală nr. 3, Edineț pentru un fotoliu de parlamentar la scrutinul din 24 februarie. Deși oficial campania electorală a început abia acum două săptămâni, la Edineț s-a produs deja un incident. Dinu Plângău, candidatul Blocului Electoral ACUM, a fost agresat în chiar fața Inspectoratului Raional de Poliție de trei indivizi, simpatizanți ai Partidului Democrat. Alegătorii din Edineț cunosc bine situația politica din regiune și din țară, sunt versați în specificul noului sistem de votare și nu se tem să spună pentru cine au de gând să voteze.„ –Dvs veți merge pe 24 februarie la alegeri ?
– Desigur.
– Ne puteți spune, dacă stiți dupa ce sistem electoral veți vota la 24 februarie?
– După sistemul mixt.
– Și ce cunoașteți dvs despre sistemul electoral mixt?
– Că asta este o chestie stupidă, asta e tot, când oamenii votau pentru cineva concret, era mai bine.”

– Dvs știți cum veți vota pe 24 februarie?
– Da, cam la 90 %.
– Ce cunoașteți despre sistemul electoral mixt.
– Eu de fapt sunt contra la sistemul electoral mixt, dar voi vota sau pentru blocul ACUM, sau pentru Partidul Nostru. Eu spun asta fară teamă, deoarece aceasta este adevărata opoziție cărora nu le este teama de nimic și eu cred că, dacă o să adune un procentaj bun, pot face careva schimbări în țară.
– Dar sunteți la curent ca va avea loc și un referendum?
– Da, dar cred ca în zădar au întemeiat această acțiune, deoarece eu sunt de părerea că nu e bine să micșorăm numărul de deputați, nu e actual pentru țara noastră.”
Totodată, i-am întrebat pe alegători dacă îi cunosc bine pe candidații înregistrați în scrutinul parlamentar pe circumscripția electorală nr. 3, Edineț.”

„ -Veți merge la alegeri?
– Da.
-Sunteți din raionul Edineț?
– Da.
– V-ați decis pentru cine veți vota pe 24 februarie?
– Da.
– Dacă vă arătăm pozele candidaților, îi veți recunoaște?
– Nu pe toți, dar pe câțiva ii cunosc.
– Poftim, pe cine îi cunoasteți dintre aceștia?
– Il cunosc pe Ghenadie Panciuc.
– După nume nu-i cunosc prea bine.
– Poate dupa partidul pe care-l reprezintă?
– Pe acesta îl cunosc.
– Acesta este candidat independent.
– Pe Oleg Sîrbu îl cunosc.
– Din partea PDM.
– Pe această doamnă tot o cunosc.
– Aceasta este Elena Panuș din partea Partidului Nostru.
– Pe acest candidat îl cunoașteti?
– Acesta mi se pare că e din partea Blocului ACUM, dar numele nu îl cunosc.”

„ Pe trei i-am cunoscut deodată.
– Pe cine?
– Acuș, să mă uit mai atent.
– Iată, iată, iată, dar pe aceștia nu-i prea cunosc, acesta tot îmi pare cunoscut, dar nu țin minte, dar pe aceștia sigur că nu-i cunosc, cel mai probabil.”

„ – Pe Dinu Plîngău îl cunosc, Sîrbu.
– Dar Sîrbu de la ce partid este?
– De la democrați, iată-l, Oleg Sîrbu, Vengher Anatolie, pe ceilalți nu prea.”
Pe circumscripția uninominală nr.3, Edineț s-au înregistrat nouă candidați, șase a fost propuși de partide, iar trei sunt independenți.

„Din partea partidelor: PDM – Oleg Sîrbu;
PSRM – Melnic Nicolae;
PCRM – Zui Alexandru:
ACUM – Plîngău Dinu;
Partidul Nostru – Panuș Elena;
Partidul Politic Șor – Panciuc Ghenadie.
Independenți: Vengher Anatolie.
Livădaru Marin.
Brenici Alexandru.”
În urma tragerii la sorți, primul în buletinul de vot figurează reprezentantul PDM, Oleg Sîrbu, care a absolvit  Institutul Agricol din Chișinău, apoi, a făcut studii timp de doi ani de zile în cadrul Planului Marshall.

„ M-am născut în Dubăsari, dar mă țin minte ca băștinaș al raionului Edineț. Am frecventat aici grădinița de copii, școala medie nr. 2, Edineț. La fel, după școală, am finisat Institutul Agricol din Chișinău, apoi am avut studii pe planul Marshall timp de doi ani de zile, cu deplasare practică în Germania timp de două luni și în Ungaria timp de o lună  am avut activități antreprenoriale. Pot să spun că am început activitatea antreprenorială din 1993. Până a fi ales în calitate de deputat în anul 2010, am deschis undeva 500 locuri noi de muncă, oamenii bine plătiți, și vreau să vă spun că în perioada aceasta de când am activat ca antreprenor, am susținut și echipa locală de sport, am făcut multe acte de caritate de care mă bucur și cetățenii apreciază, doar mesajul nostru este fapte, dar nu vorbe.”
Conform Declarației de avere și interese personale, depuse de Oleg Sîrbu  la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), el  a obținut în 2017 venituri de peste 166 de mii de lei, provenite din salariul acordat de Parlamentul Republicii Moldova și 27 de mii de lei, proveniți de la  SRL “Vlados – Com”.
De asemenea, reprezentanul PDM-lui a mai declarat venituri de 4650 de lei, proveniți de la SA  “Întreprinderea pentru Colectare Cerealelor” din Rediul Mare, precum și 360 mii de lei, proveniți de la SA ”Baza de Transport Auto” nr.12, Edineț.
Pe lânga veniturile provenite din salariu, Oleg Sîrbu a declarat la ANI că deține 449 de terenuri agricole în valoare de 1 150 630 de lei.
Totodată, el a mai declarat două apartamente, unul cu  o suprafață de 67,6  metri pătrați (m.p), în valoare de 82538 de mii de lei și altul cu  o suprafață de 76,1  metri pătrați (m.p), în valoare de 25 000 de lei. Oleg Sîrbu a mai declarat o casă de locuit, cu o suprafață de 57 metri pătrați(m.p), în valoare de 50 000 de lei.
Mai puține date am aflat despre candidatul Blocului Electoral ACUM Dinu Plîngău, născut în municipiul Edinț, care este jurist de profesie. Acesta a menționat în Declarația de avere și interese personale că nu are nici un venit și nu deține nici un bun imobiliar.

„Eu m-am născut aici, în municipiul Edineț, am făcut liceul aici, în oras, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, după care am mers la facultate cu gândul să-mi termin studiile juridice. La momentul actual, sunt magistru în drept, am activat în diferite organizații nonguvernamentale. La momentul actual, sunt în calitate de coordonator de proiecte la Asociația pentru Dezvoltarea Democrației și deja în calitate de candidat la funcția de deputat pe lista națională din partea blocului ACUM, și în circumscripția numărul 3 la Edineț. Eu am decis să candidez, pentru că sunt foarte nemulțumit, ca și majoritatea oamenilor, de lucrurile care merg destul de anevoios în Republica Moldova și, în special, la Edineț. Simt cum aici în capul mesei sunt interesele, corupția și, uneori, lucrurile se rezolvă nu prin lege, dar cu pumnii, de asta am decis, am suficientă determinare, suficient curajț, ca să pun capăt corupției mari din raion, și la nivel național. Prin investigațiile deja pe care le-am publicat în presă, demonstrez că nu-mi este frică și cel mai probabil le vom duce la bun sfârșit.”
Un concurent al lui Dinu Plîngău este reprezentatul PCRM Alexandru Zui, născut în orașul Edineț.

„Sunt candidat pe circumscripția nr. 3, acum eu sunt la pensie. Pe parcursul anilor am fost pilot al aviației naționale, după acumularea unui număr anumit de ore, am ieșit la pensie, acum eu cu familia avem un mic business, avem un mic magazin. M-am nascut în orașul Edineț, la data de 12 aprilie 1957, după cum ați observat, deja am aproape 62 de ani, aici locuiesc, am învățat în școala medie rusă nr. 1, am absolvit în 1974 școala. Eu nu consider că sunt în politică, eu, ca un simplu cetățean al Republicii Moldova, sunt pentru pace în țara noastră, pentru unirea națiunilor. ”
Conform Declarației de avere și interese personale, depuse de  Alexandru Zui la Autoritatea Națională de Integritate, el a obținut în 2018 venituri de 102903 lei, provenite din pensii.
Totodată, el a declarat un teren intravilan cu o valoare de 44000 lei, un apartament cu suprafața de 71m.p.,  în valoare de 85776 lei, două garajuri cu o suprafață totală de 50 m.p., o casă de locuit cu suprafața de 148 m.p., și 2 spații comerciale cu suprafața de 102 m.p., în valoare de 84333 lei, un automobil de modelul  Chrysler Voyager în valoare de 7300 euro.
Un alt candidat pe circumscripția uninominală nr.3., Edineț este Nicolae Melnic, viceprimar al orășelului Cupcini, de profesie jurist.

„ Sunt viceprimar a satului Cupcini, degrevat din funcție pentru 2 luni în privință cu alegerile, la momentul dat, sunt candidat pe circumscripția uninominală Edineț.
Nu știu cum la alții, dar la mine s-a primit că ceea ce mi-am dorit în copilărie, aceea și s-a îndeplinit. Eu am lucrat 20 de ani în poliție: 10 – în miliție, 10 în poliție. Am terminat școala medie din Chișinău, jurist după profesie, în 2001, am devenit pensionar, am lucrat într-o companie privată câțiva ani, pe urmă, am devenit director la casa de cultură din Cupcini, unde am activat 9 ani de zile, și acum de 3 ani de zile sunt viceprimar la Cupcini”.
Conform Declarației de avere și interese personale, depuse de Nicolae Melnic la ANI, el a obținut în 2017 venituri de peste 93 de mii de lei, provenite din salariul acordat de Primăria Cupcini. La acestea se adaugă și salariul soției sale de 36 de mii de lei, proveniți de la SRL “ICS Moldova Zahăr”.
De asemenea, candidatul PCRM mai are venituri din pensia de la Ministerul Afacerilor Interne, în valoare de peste 60 de  mii de lei, precum și un premiu bănesc de la Primăria Cupcini în valoare de 16 200 de lei.
Totodată, el a mai declarat 9 proprietăți, în valoare de 0 lei. Pe lângă acestea, Nicolae Melnic a mai indicat că are datorii la MoldovaAgroindbank, în sumă de 99 960 de lei și datorii la IUTE CREDIT, în sumă de 5000 de lei.
Un alt candidat din această circumscipție este Elena Panuș, reprezentanta Partidului Nostru.

Elena Panuș, candidat PN

Conform Declarației de avere și interese personale, depuse de Elena Panuș la Autoritatea Națională de Integritate, ea a obținut în 2017 venituri de 2 315 lei, provenite din salariul de secretar general al Partidului Nostru și 6000 de lire sterline, obținute din donații și moșteniri.
De asemenea, reprezenta PN a mai declarat o proprietate cu o suprafață de 0,23.18 metri pătrați (m.p), a cărei valoare este neestimată, din care deține ½ cota parte, și o casă de locuit cu o suprafață de 96 metri pătraț (m.p), valoarea căreia este, la fel, neevaluată, din care deține tot ½  cota parte.
Pe lângă acestea, Elena Panuț a mai declarat că deține un automobil de marca Volkswagen Golf, anul fabricării 2009, în valoare de 10 000 de lei.
În lista concurenților elcectorali  figurează și Ghenadie Panciuc, candidatul Partidului Politic Șor.
Ghenadie Panciuc, candidat Partidul Șor

Conform Declarației de avere și interese personale, depuse la ANI, el a obținut în 2017 venituri de peste 48 de mii de lei, provenite de la SRL “Pangard-Nord’, 37 908 de lei, proveniți de la Gospodăria Țărănească “Ghenadie Panciuc” și alți 39 823 de lei, proveniți de la SRL” Pangard-Nord”.
Reprezentanul Partidului Politic Șor a mai declarat venituri  de peste 95 de miii de lei de la SRL “Pangard-Nord”, la care deține 34% din cota parte.
Pe lânga veniturile de mai sus, Ghenadie Panciuc a declarat că deține un teren agricol cu o suprafață de 1, 548 metri pătrați (m.p), în valoare de de 27 073, 23 de lei, o grădină cu o suprafața de 0,2328 metri pătrați (m.p), în valoare de 3469, 93 de lei și două terenuri pentru construcții, unul cu o suprafață de 0,3336 hectare (ha), în valoare de 276 968 de lei, și altul cu o suprafață de 0,07 hectare (ha), a cărui valoare nu este estimată.
De asemenea, candidatul Partidului Politic Șor a mai declarat două proprietăți: una de 68,3 metri pătrați (m.p), în valoare de 91 747 de lei, și alta de 651,7 metri pătrați (m.p), din care deține 34% cota parte, a cărei valoare este de 688 547 de lei.
Ghenadie Panciuc a mai declarat două automobile, unul de modelul Vaz 2107, fabricat în anul 1997, în valoare de 2000 dolari SUA, și altul de marca Audi Q5, anul fabricării 2009, în valoare de 20 000 de euro.
Anatolie Vengher, silvicultor de profesie, candidează independent.
Anatolie Vengher, candidat independent

Conform Declarației de avere și interese personale, depuse la Autoritatea Națională de Integritate,  el a obținut în 2017 venituri de peste 246 de mii de lei, provenite din salariul acordat de “Întreprinderea pentru silvicultură Edineț”.
De asemenea, Vengher mai are venituri din pensia de dizabilitate, în valoare de peste 28 de mii de lei, alocații lunare de stat în valoare de 2400 de lei și un suport financiar în valoare de 2880 de lei.
Pe lânga veniturile enumerate mai sus, candidatul independent a mai declarat trei terenuri extravilane: unul cu o suprafață de 0,05 hectare (ha), pe care l-a moștenit, altul cu o suprafață de 1,8899 hectare (ha), în valoare de 28100 de lei, al treilea extravilan declarat are o suprafață de 0,09 hectare (ha) și o valoare de 2500 de lei. Anatolie Vhengher mai declară si un intravilan, cu o suprafață de 0,0813 hectare (ha), valoare căruia nu este indicată.
Anatolie Vengher mai deține o casă de locuit cu o suprafață de 201,9 metri pătrați (m.p), în valoare de 48 656, 28 de lei și două construcții accesorii, una cu o suprafață de 34,7 metri pătrați (m.p), în valoare de 7 314, 68 de lei, și alta cu o suprafață de 33,6 metri pătrați (m.p), în valoare de 5 458, 28 de lei.
Pe lângă acestea, candidatul independent mai declară și șase automobile, dintre care două de marca Vaz 2121, unul fabricat în 1988, în valoare de 5000 de lei, și altul fabricat în 1980, în valoare de 3000 de lei. Alte mijloace de transport declarate sunt: un camion UAZ 330301, fabricat în 1986, în valoare de 6000 de lei, un camion GAZ 3507, fabricat în 1983, în valoare de 12 000 de lei, un autoturism Gaz 24, fabricat în 1983, în valoare de 4000 de lei și un autoturism UAZ 468, fabricat în 1984, în valoare de 5500 de lei.
De asemenea, Anatolie Vengher a mai declarat că are datorii în sumă de 100 000 de lei, la SC FinComBank cu rata dobânzii de 6,99%, anul contractării 2018.
Marin Livadaru,candidat independent

Un alt candidat independent pe circumscripția nr.3 Edineț este Marin Livădaru, care în
prezent activează în funcție de administrator la SRL „FeipaGrup”.
Acesta și-a declarat în declarația de avere  numai că este proprietar a 75% cote părți a SRL “FeipaGrup” valoarea de cumpărare a careia este de 75000 lei, datorii de la o persoana fizică în sumă de 250 000 euro, interese personale ca președinte al A.O. „Spinul Viitorului”.
 
Candidat independent pe circumscripția uninominală nr.3, Edineț este și Alexandru Brenici, născut în 1987. În prezent, el activează în calitate de medic stomatolog.  În declarația  sa de avere și interese personale el n-a indicat absolut nici o sursă de venit și nici un imobil.
La 24 februarie 2019, în Republica Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare. Scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem electoral mixt-proporţional (pe liste de partid) şi uninominal (pe circumscripții).  Pe listele de partid se aleg 50 de deputați. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata