NordNews
Avem ce spune

Un monument închinat eroilor români, care a fost distrus de sovietici a fost reinaugurat

Un nou monument închinat eroilor români, dar distrus ulterior de sovietici, a fost reinaugurat duminică în satul Semeni din raionul Ungheni. Este vorba despre Crucea Eroilor Români, instalată în această localitate în anul 1942, scrie ziarulnational.md.

„Păstrată de-a lungul timpului, a fost recent restaurată și montată o placă comemorativă. În prezența cetățenilor din satul Semeni, ne-au onorat cu prezența domnul deputat în Parlamentul României, Constantin Codreanu, domnul Mihai Goian, precum și consilieri locali. Slujba religioasă a fost săvârșită în comun de părintele parohiei locale „Sf. Dumitru izvorâtorul de mir”, Valentin Gavrilita, și de părintele parohiei din Medeleni, parte a Mitropoliei Basarabiei, Acatrinei Florin Mihai.

Au fost intonate imnul Republicii Moldova și al României, precum și păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei. Aspectele istorice despre acest monument și conjuctura de pe vremuri, au fost relatate de Victor și Vladimir Rusu. Aduc sincere mulțumiri tuturor cetățenilor prezenți, mulțumiri speciale domnului Igor Coliban pentru munca depusă împreună cu voluntarii pentru renovarea monumebtului, în timp record, precum și domnului Rusanovschi Iulian, președintele Asociației Monumentum, pentru placa comemorativă donată. Au fost emoții, o zi frumoasă, în care am demonstrat împreună că putem pune în valoare un loc istoric și să o lăsăm generațiilor viitoare”, a relatat primarul de Zagarancea, din care face parte satul Semeni, Vasile Gaviuc.

Deputatul Constantin Codreanu a declarat, la rândul său, că un asemenea eveniment este „un contraargument clar pentru cei care promovează teza falsă și toxică a abandonării Basarabiei de către România”.

„Aceste monumente sunt dovada clară a sacrificiului făcut pentru eliberarea acestei palme de pământ românesc. (…) Fostul primar, prezent la eveniment, ne-a arătat locul în care au fost îngropați cei 50 de ostași români secerați de gloanțele sovieticilor. M-aș bucura să amenajăm corespunzător și această porțiune a cimitirului ca să îi putem comemora pe viitor pe eroii noștri, eroii României”, a declarat deputatul din Parlamentul României, originar din Basarabia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata