NordNews
Avem ce spune

Un pensionar din Glodeni va primi 8 mii de euro pentru că a lovit un ministru peste față

Guvernul Republicii Moldova îi va achita lui Mihail Dogotari, pensionarul din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma incidentului din luna mai 2014, o sumă în valoare de 7.680 de euro despăgubiri, după ce acesta ar fi lovit-o peste față pe Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, scrie unimedia.info

 
 

CtEDO a obligat executivul să-i achite reclamantului 6.000 de euro în calitate de prejudicii morale și 1.680 de euro, costuri și cheltuieli. Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a emis o hotărâre astăzi, 4 septembrie, prin care a constatat că a fost încălcat articolul 5 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului.

 
 

Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotari este un pensionar, acum în vârstă de 76 de ani, care a îcercat să afle de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni. Astfel, dânsul a profitat de prezenţa ministrei şi i-a acordat întrebări la sfârşitul şedinţei.

 
 

Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat, povesteşte Mihail Dogotari.

 

Răspunsul la întrebare l-a înfuriat pe reclamant, aplicându-i o lovitură peste fața ex-ministrei.

 
 

După incident în privința pensionarului a fost pornită o cauză penală pentru huliganism. La 2 iulie 2014, la solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. La 18 septembrie 2014, reclamantul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de 7 zile.

 
 

În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut de articolul 5 CEDO.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"