Un procuror de la Bălți califică neadmiterea sa la concursul de preselecție a procurorului general drept un abuz

Octavian Bodareu, procuror în Procuratura de Circumscripție Bălți, a publicat un comunicat printr-o agenție de știri prin care scrie că a fost neadmis abuziv și ilegal la concursul de preselecție pentru funcția de procuror general, scrie realitatea.md.

Acesta spune că a depus dosarul complet în format electronic până la data-limită – 20 octombrie 2019, ora 23:59, însă drept răspuns de la Ministerul Justiției i-a venit că nu poate fi admis la concurs, pentru că lipsește declarația pe propria răspundere.

„Declarația pe propria răspundere, pe care nu am semnat-o, nu este parte a dosarului de participare conform art. 10 din Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a preselecției candidaților la funcția de procuror general din care motiv consider că lipsa semnăturii de pe declarația pe propria răspundere nu constituie temei de neadmitere la concurs. Intenționam să semnez și să depun declarația odată cu prezentarea copiilor de pe documente, la data interviului.

Consider că în privința mea au fost încălcate prevederile art. 4 pct. a) și pct. d) din Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a preselecției candidaților la funcția de Procuror General și anume în privința mea nu a fost asigurat accesului liber de participare la preselecție, la fel, în privința mea, nu a fost asigurat un tratament egal, prin aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selectare obiective și clar definite, astfel încât orice candidat să aibă șanse egale”, a scris Octavian Bodareu.

Procurorul a trimis o cerere către Minister prin care a solicitat anularea răspunsului, remițând și o scrisoare în adresa Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Am bănuieli rezonabile că se încearcă promovarea unui candidat la funcția de procuror general al Republicii Moldova din afara procuraturii, din două motive: excluderea abuzivă și ilegală a unor procurori din concursul pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General al Republicii Moldova; promovarea activă a cel puțin a unui candidat din afara Procuraturii, în mijloacele de informare în masă pentru funcția de Procuror General”, a explicat acesta.

Nu a dat un nume, dar de o vreme se vehiculează că favoriții concursului de preselecție ar fi candidații Ștefan Gligor și Vladislav Gribincea.

Odată ce Ministerul Justiției va veni cu o reacție la declarațiile de mai sus, Realitatea.md o va publica într-un articol nou.

Este de menționat că numele lui Octavian Bodareu a mai apărut în presă. Nordnews.md a scris vara trecută că pentru anul 2018 procurorul a acumulat un venit de peste un milion de lei. Acesta însă neagă și spune că suma preluată din declarația sa de avere nu a fost calculată corect.

leave a reply