NordNews
Avem ce spune

Un profesor de la Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălți aspiră la funcția de membru al Curții Constituționale

Dosarul doctorului habilitat și conferențiarului universitar al Universității de Stat “Alecu Russo” din Bălți, Eduard Boișteanu, a fost admis la concursul pentru ocuparea funcției de judecătorul la Curtea Constituțională.
Conform CV-ului ce cuprinde perioada anilor post-studii universitare (2000- 2013), Eduard Boișteanu a deținut mai multe funcții de natură didactică. În 2015 susține teza de doctor habilitat în drept. Un an mai târziu, obține titlul de expert în dreptul muncii, fiind selectat în urma unui concurs organizat de către Chemonics International Inc.
Profesorul Boi;teanu a urmat și câteva programe de studii post doctorale la universități precum „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și Universitatea din Aalborg, Danemarca.
De asemenea, el este formator naţional al Institutului Muncii din R. Moldova în domeniul raporturilor juridice de muncă, dar și Membru al Asociaţiei „Henri Capitant” a prietenilor culturii juridice franceze din România.
Eduard Boișteanu este autor a peste 90 de publicaţii ştiinţifice.
În scrisoarea de motivare adresată Parlamentului și Guvernului R. Moldova, în calitate de concurent la funcția de judcător al CC, Eduard Boișteanu scrie:

,,Grație faptului că forul constituțional dispune de atrubuții extrem de vaste și importante în domeniul concolidării și asigurării respectării necondiționate a prevederilor Constituției RM (cum ar fi: interpretarea Constituției; exercitarea controlului asupra constituționalității legilor; rezolvarea excepțiilor de neconstituționalitate a actelor juridce, sesizate de Curtea Supremă de Justiție ș.a.), judecătorii constituționali trebuie să fie profesioniști, cu caracter și cu verticalitate și trebuie să demonstreze și să promoveze un standart înalt de conduită judiciară ca un element important în asiguirarea independenței jurisdicției constituționale, abținându-se de la orice decizie sau hotărâre neîntemeiată, ce poate declanșa o criză politică sau poate prejudicia imaginea și credibilitatea forului constituțional.”

Solicitat de  reporterul NordNews.md să comenteze decizia de a candida la fotoliul de judecător al CC, Eduard Boișteanu a declarat: ,,N-am fost implicat in procesul Justiției, fiind până acum implicat în acesta prin funcția de avocat. Consider ca pot contribui la o remediere a jusției, la o reabilitare a sistemului judecatoresc și a forului constituțional, ținând cont de ultimele evenimente în care a fost implicată CC”.

Eduard Boișteanu a fost ales de către Comisia Juridică numiri și imunități în calitate de unul dintre cei 17 candidați la  funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Parlamentului Republicii Moldova.
Menționăm că luni, 22 iulie, candidatul Oleg Potîrniche a fost exclus din concurs.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"