Un proiect de 29 de milioane de lei, îngropat la marginea orașului Sângerei

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De ani buni deja, locuitorii orașului Sângerei sunt nevoiți să suporte duhoarea și anti-sanitaria cauzate de apele reziduale ce sunt vărsate în râul Ciuluc. Potrivit localnicilor, instalația de curățare și filtrare a apelor menajere e veche și cedeză cu regularitate. Acum cinci ani, la Sângerei a fost pornit un proiect grandios de construcție a unei noi stații de epurare și extindere a rețelelor de canalizare. Pentru punerea în aplicare a acestuia din Fondul Ecologic de stat și primărie au fost alocați peste 17 milioane de lei.  

„Am peste 30 de ani de când nu mă pot răsufla, e o mizerie nemaipomenită, în această măhală, vine pe râpă de la centru, până aici în sufletul nostru. Ne înădușim cu totul. Adică e canalizație, ea se canalizează în râpă acolo, de la veceuri e acolo grămădită”.

„O dată în săptămână, o data în două vine pe râpa aceasta o apă tare murdară, dughită miroase și la noi acolo beau păsările”.

„Doamne ferește, nu poți să ieși afară să iai o gură de aer, parcă intri în viceu”. 

Așa că unii locuitori și-au săpat în propriile curți gropi de evacuare a apelor reziduale.

„Chemăm mașina plătim când se încarca. Dar dacă vin ploi trebuie în toată săptămâna să scoatem și e greu. La toaletă cu găleata turnăm, iar în casă avem scurgere cum trebuie în, dar la viceu ca la țărani”.

„Iată canalizare și plătim la mașină și vine și ne curățată. Bani ca să ne tragă și nouă canalizare, după pensia noastră e foarte greu”. 

„Noi nu putem face nimic, asta tot conducerea..Brașovschi cu toată șușura lui, acei de sus, dar noi ce? Noi spunem dar ce folos”.

În prezent, orașul Sîngerei este doar parțial conectat la rețeaua de canalizare. Din 67 de km de rețea necesară, au fost construiți numai 14. Colectarea și epurarea apelor reziduale e asigurată de o stație care a fost construită acum 60 de ani, fiind amplasată chiar în „inima orașului”. Aceasta însă face față cu greu cerințelor.

„Numărul populației în orașul Sîngerei a crescut, cerințe la conectare la sistemul de canalizare e foarte mare, dar noi nu putem face față situației. Așa stații nu se mai construiesc„, – spune Nicolae Herțea, muncitor „ Apa- Canal” Sângerei.

Apele reziduale din oraș se acumulează într-un bazin. De acolo, prin pompare, apa uzată ajunge în celulele de filtrare, după care în bazinul de suspendare, iar de acolo în râul Ciuluc. Și tot în Ciuluc ajung și apele reziduale care se adună în fântâiile de acumulare, când acestea se umplu.

„Acum sunt suflanți de aer care nici nu se aud, la noi sunt de anii trecuți, fac gălăgie, e în incinta satului, e greu. Este miros, dar nu așa mare ca la Chișinău, dar făcem față suntem ca în alertă, totdeauna și nopatea și ziua”, – a mai adăugat Nicolae Herțea.

Oamenii care locuiesc în preajma stației de epurare se plâng că de ani de zile se sufocă din cauza mirosului urât.

„Au fugit și copii de acasă, au venit în concediu pe două săptămâini, a luat copii și s-au dus din Moldova, aici nu e de trăit, eu nu știu cum șefii stau și răsuflă, dar și ei degrabă o să se ducă. Nici în casă să dormi, răzbate cu tot că e fereastră, trece pe lângă steclă și răzbate și nu e de dormit nici noaptea nici ziua,să vină cineva să stai la masa aici afară spun că nu e de șezut e potop”, – spune Georghe Crigan, locuitor or. Sângerei.

În unele sectoare ale orașului, apa reziduală se scurge spre stația de epurare prin țevi de termoficare.

„Vă închipuiți că apa de la canalizare cât de cât este caldă, ea este mânată de pompă, evem în față și o pompă care mână spre stația de epurare, dar dacă se întâmplă că nu avem lumină electrică, este îndeajuns ca pe un ger de 30 de grade se înghețe aceste trube”, – a menționat Ion Cazacu, fost conselier.

De-a lungul anilor, autoritățile locale au construit în apropierea orașului Sângerei mai multe stații de epurare, însă niciodată lucrările nu au fost duse până la capăt. Acum cinci ani, administrația publică locală a inițiat un proiect privind extinderea rețelei de canalizare și construcția unei noi stații de epurare prin repomparea de la cea veche, care va face față numărului mare de solicitări. În acest scop, din Fondul Ecologic Național, urmau să fie alocate peste 29 de milioane de lei, 4 milioane reprezentând contribuția Primăriei orașului Sângerei.

„Atunci m-am încadrat în scrierea unui proiect de construirea unei noii stații de pompare. Proiectul a fost scris, avizat de toate instanțele mai sus. Și în anul 2014 s-a început construcția”, – a adăugat Vasile Doagă, fostul primar, or Sângerei.

Licitația a fost câștigată de compania SRL „Valis” din Bălți. Timp de un an de zile, ei au construit 3 km de rețea și au montat mai multe rezervoare din fibră de sticlă, care trebuiau să fie umplute cu nămol activ. Ulterior, apa epurată urma să se reverse în două lacuri de acumulare în care trebuia să crească pește. Însă n-a fost să fie.

„Până în 2015 lucrările au mers, apoi din 2015 până în prezent lucrările au fost stopate. Nu știu din ce motive. Dar stația data este o necesitate primordială pentru locuitorii Sîngerei”, – spune Vasile Doagă, fostul primar, or Sângerei.

Acum, teritoriul „noii stații de epurare” e în paragină. Din cauza iresponsabilității muncitorilor care au montat în sol rezervoarele pline cu apă, iar pe timp de iarnă au uitat să o scoată, apa a înghețat, provocând fisurarea cisternelor.

Potrivit fostului consilier în primăria orașului Sângerei, Ion Cazacu, care a monitorizat desfășurarea lucrărilor de construcție a noii stații de epurare, proiectul nu a avut finalitate din cauza că la cârma primăriei a venit fostul primar, Gheorghe Brașovschi, care a condus primăria Sângerei din anul 2015 până în anul 2019.

„El trebuie să aibă din fiecare proiect, micuț dar să aibă de la toată. Ce o să am din asta, el care și-a făcut un cabinet de o frumusețe rară, cu toți banii care s-au băgat mai bine dădeam la oameni care nu au de 25 de ani apă, hai întâi să facem pentru oraș să finisăm canalizația apoi cabinetul”, – a menționat Ion Cazacu fost conselier.

VO Fostul edil respinge acuzațiile și spune că Fondul Ecologic a stopat finanțarea, din cauza mai multor abateri.

„Sunt abateri colosale de la toate regulele. Fondul ecologic nu finanțează două proiecte din aceeași localitate. Și fiindcă pe traseul Sărăteni- Bălți a demarat construcția. Am renunțaț vremelnic la proiectul de canalizare în favoarea apeductului finalizat. Managementul proiectului a fost prost de tot făcut”, – Gheorghe Brașovschi, fost primar.

Reprezentanții firmei contractate spun că pentru a mări randamentul și a executa în continuare lucrările de extindere a rețelei de canalizare, au fost nevoiți să acceseze un credit în valoare de peste 4 milioane de lei.  Din această sumă, autoritățile locale au rambursat firmei doar 2 milioane și jumătate.

În 2018, în luna august, noi SRL. „Valis” am dat în judecată Primăria orașului Sângerei și până în luna mai a avut loc ședința de judecată, fost primită o hotărâre în folosul nostru, ca Primăria orașului Sângerei să ne achite datoria acumulată. În decurs de 15 zile primăria a depus o contestare la Curtea de Apel și la luna septembrie a avut prima ședință”, – a spus Marina Lisnic, reprezentantul firmei SRL „ Valis”.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale ne-au spus că în curând va fi creată o comisie specială care va verifica dacă lucrările de extindere a rețelei de canalizare au fost efectuate conform proiectului, fără încălcări. Ulterior se va lua decizia dacă proiectul va continua.

În orașul Sângerei locuiesc peste 12 mii de persoane.

leave a reply