NordNews
Avem ce spune

Un proiect de modificare a Constituției, aprobat de deputați în prima lectură. Socialiștii nu au votat propria inițiativă

Majoritatea parlamentară a votat, joi, cu 56 de voturi, un proiect de modificare a Constituţiei, elaborat şi înregistrat la finele anului trecut, de către fosta guvernare socialistă. Deputaţii Blocului Comuniltilor și Socialiștilor nu au votat pentru proiectul promovat de ei înşişi, care are drept scop consolidarea independenței sistemului judecătoresc și au boicotat şedinţa, scrie anticorupție.md.

Amendamentele la Constituţie votate de către deputaţii PAS în prima lectură au fost preluate de la Guvernul condus de Ion Chicu. „Adoptarea respectivului proiect de lege va consolida independența puterii judecătorești. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția şi alte structuri Chiar dacă inițiativa aparține Guvernului precedent, dat fiind faptul că este o inițiativă benefică”, a argumentat ministrul Justiţiei,
Sergiu Litvinenco

Unul din principalele amendamente este excluderea termenului iniţial de 5 ani pentru numirea în funcţie a judecătorilor. Astfel, judecătorii vor fi numiți din start până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată, judecătorii nu vor mai beneficia de imunitate generală, ci doar funcţională.

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) nu vor mai fi numiţi în funcţie de către Parlament, dar de şeful statului. Urmează să fie exclusă vechimea în muncă pentru candidaţii la funcţia de judecător în CSJ.

O serie de reforme sunt prevăzute şi pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, CSM va deveni prin Constituţie garant al independenţei puterii judecătoreşti, din consiliu vor fi excluși cei 3 membri de drept – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ. CSM va fi constituit din 12 membri – 6 membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și 6 membri non-judecător, aleși de Parlament. Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5 pentru un mandat de 6 ani și cel mult 2 mandate (12 ani). Membrii non-judecători vor putea deveni nu doar “profesori-titulari”, ci și alte persoane din societatea civilă (în sensul larg al termenului). De asemenea, acești membri nu pot fi afiliați politic, iar semnificația termenului dat, dincolo de simpla calitate de membru de partid, va fi detaliată la nivelul legii organice.Membrii CSM vor putea fi revocați din motive disciplinare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"