NordNews
Avem ce spune

Un șobolan care a salvat mai multe vieți a primit o medalie de aur

Magawa este un „Șobolan erou” și este cel mai faimos exemplar de acest tip dresat de către organizația belgiană APOPO. De când și-a început activitatea, Magawa a descoperit 39 de mine antipersonal și 28 de dispozitive explozive, eliberând o suprafață de 141.000 de metri pătrați, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal, scrie The Independent.

Vineri, șobolanul a primit o medalie de aur PDSA în miniatură, echivalentul Crucii George – o înaltă decorație civilă – pentru animale. Magawa este primul șobolan care primește această distincție în cei 77 de ani de când se acordă animalelor. Astfel, șobolanul Magawa se alătură unui grup restrâns de câini, cai, porumbei și pisici.

Christophe Cox, CEO al APOPO, a declarat că organizația caritabilă este onorată de medalie. „În special pentru dresorii noștri, care se trezesc în fiecare dimineață foarte devreme pentru a dresa animalele. Dar este o reușită și pentru oamenii din Cambodgia și pentru toți oamenii din lume care suferă de pe urma minelor antipersonal”, a adăugat Cox.

Centrul de acțiune împotriva minelor din Cambodgia estimează că există aproximativ 6 milioane de mine și dispozitive explozive îngropate pe teritoriul țării. Unele estimări se apropie de 10 milioane.

Minele au fost au fost îngropațe în Cambodgia între 1975 și 1998, pe fondul conflictelor interne care s-au soldat cu 64.000 de morți. Cambodgia are cel mai mare număr de amputări cauzate de mine antipersonal din toată lumea: peste 40.000 de persoane au avut de suferit din cauza acestor dispozitive.

Șobolanii sunt inteligenți și ușor de dresat, deoarece efectuează sarcini repetitive pentru mâncare mai bine decât alte animale, spune Christophe Cox. Dimensiunile reduse înseamnă că sunt mai puțin expuși riscului atunci când verifică terenurile pentru mine.

Șobolanii sunt antrenați să detecteze o substanță chimică din explozibili, iar odată ce o mină este detectată, șobolanii zgârie pământul deasupra ei, pentru a-i avertiza pe dresor. Șobolanii ignoră alte metale îngropate în pământ, deci pot lucra mai repede decât un detector de metale.

Magawa poate cerceta o suprafață de mărimea unui teren de tenis în doar 30 de minute, această sarcină fiind îndeplinită de un om cu un detector de metale în patru zile.

Organizația APOPO antrenează șobolani să detecteze și turberculoza. Animalele sunt dresate timp de un an înainte să fie certificate și lucrează câte 30 de minute pe zi, dimineața devreme.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"