NordNews
Avem ce spune

Unde își văd tinerii din Republica Moldova viitorul?

Unde își văd tinerii din Republica Moldova viitorul? Spre ce tind și cine vor să devină? Unii cred că vor rămâne acasă, iar alții văd perspective pentru împlinire doar peste hotarele țării.
Corina Breahnă, 20 de ani, studentă în Marea Britanie. 

 „Din păcate, viața mea de adult și-a început drumul peste hotarele țării. Doar aici mă simt pe deplin realizată din punct de vedere profesional. Sunt convinsă că peste 5 ani voi face parte tot din diasporă. Din păcate, pentru moment, în Republica Moldova nu-mi sunt oferite aceleași oportunități de a mă dezvolta ca tânăr.

Încerc totuși să sper ca peste ani voi reveni în țară și voi putea aplica experiența acumulată, totodată, aducând metode noi de dezvoltare socială. Nu pot spune ca aces gând vine în totalmente din propria-mi conștiință, e mai mult un moft sugerat de părințiii care mă așteaptă acasă.”

 
Cristina Jitaru, 21 de ani, absolventă a Facultății de Economie și Administrare a Afacerii, Univesritatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Extensiunea Bălți, angajată în cadrul Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT Bălți, specialist în activitatea cu tinerii.

 
„Peste cinci ani de zile mă văd o personalitate formată, mai complexă, mult mai dezvoltată personal. Cu ajutorul experienței și cunoștințelor pe care le am și se vor dezvolta, peste cinci ani de zile mă văd în calitate de manager al unei instituții proprii. Ideile care se vor regăsi în activitatea respectivă, țin de dezvoltarea personală prin intermediul activităților non- formale, care vor fi destinate copiilor, tinerilor și maturilor. Deci, îmi propun să câștig bani, făcând ceea ce-mi place și va aduce folos societății. Am intenția de a rămâne în țară,  deoarece consider că aici este nevoie de mine, de cunoștințele, abilitățile și competențele pe care le am. 
Știu că nu este exclus schimbul de experiență între Moldova și alte state, vorbim din perspectiva managerului propriei întreprinderi, pentru a utiliza metode și instrumente noi în lucru și a fi în pas cu schimbările de pe piață. Consider că omul harnic, sîrguincios, inteligent trebuie să știe să se descurce în orice mediu.”
 
Constantin Pădure, 21 de ani,  student la ULIM, activează în mediul de afaceri.

 
„Un vechi citat spunea: „Tineretul înseamnă în clipa aceasta tot ce va fi, în faţa a tot ce a fost”.
Este evident pentru toată lumea că tinerii din Republica Moldova şi din întreaga lume au generat mişcările sociale din ţările lor, creionând astfel tendinţe reale şi exprimând nevoia de schimbare în diverse domenii, aceştia fiind o resursă vitală pentru dezvoltare, cheia schimbării sociale, creşterii economice şi inovaţiei tehnologice.
Fiind o generaţie interconectată şi crescând cu ştiri şi informaţii, tinerii deţin puterea şi încrederea că pot schimba lumea. Consider că tinerii sunt viitorul Republicii Moldova, resursă strategică a ţării, pentru care statul român are datoria să asigure toate condiţiile unei vieţi decente şi prospere. Țin mult la țara me, născut și sunt încredințat că prin implicare, devotament și perseverență pot și aici dezvolta și genera lucruri frumoase! Iar acum țara mea are nevoie de noi ca niciodată!”
 
Sabina Galiț, 22 de ani, studentă la Facultatea Business si Administrarea Afacerilor ASEM.

 
„Peste 5 ani mă vad în Republica Moldova. Da, îmi vad viitorul în patria mea. Aș dori să devin manager în vânzări, să încep ca un simplu vânzător – consultatant.”
 
 
 
Ion Gavris, 23 de ani, student la master Turism și Gestiunea Hotelieră la ECTS Univesritatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Extensiunea Bălți, activează la Praga în domeniul marketingului de rețea.

„Mereu m-am văzut și mă vad în acasă, în țară, la noi. Trăiesc cu speranța că voi putea sa muncesc și sa trăiesc în Republica Moldova, deși situația politică este destul de dura cu tinerii antreprenori, totuși, mi-ași dori sa înființez o afacere în țară. Cum mă văd peste 5 ani? Peste 5 ani mă văd încă în activă dezvoltare, de aceea, voi fi atât în Europa, cât și acasă, deoarece, locul de trai nu mi-l voi schimba niciodată, dar activitatea planific s-o desfășor atât în țară, cât și peste hotarele acesteia.”
 
 
 
Ilie Cojocaru, 19 ani, student Facultatea de Fizică Tehnologică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Extensiunea Bălți, fost președinte AIESEC Bălți.

 
„Idee nu am cine voi fi peste 5 ani, din motiv că tinerii în ziua de azi sunt impuși să facă alegeri foarte importante, prea devreme, de exemplu: facultatea. Peste 5 ani voi fi inginer, dar încă nu sunt sigur, dacă vreau asta.
Și nu, din păcate, nu mă văd inginer în RM, deoarece lumea de la noi nu înțelege valoarea acestei profesii, și de ce să lucrez aici cu un salariu de 4000 de lei, când peste hotare pot face 4000 de euro pe lună.”
 
 
Drag cititor, unde te vezi peste 5 ani ? Îți vezi viitorul în Republica Moldova ?
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata