NordNews
Avem ce spune

Uniunea Europeană (UE) va permite creșterea importului de carne de vită din SUA

Comisia Europeană a anunţat vineri soluţionarea unui vechi contencios cu Washingtonul pe tema importurilor de carne de vită, prin încheierea unui acord care permite o cantitate mai mare de carne de vită fără hormoni provenită din SUA să intre pe piaţa din UE, o decizie care ar putea contribui la soluţionarea tensiunilor comerciale transatlantice, informează agerpres.ro.
Executivul comunitar a precizat că a ajuns la un acord „de principiu” cu SUA şi principalii furnizori străini de carne de vită, conform căruia o cotă de import de până la 35.000 de tone de carne de vită fără hormoni va fi rezervată fermierilor americani. Acest acord va fi implementat gradual, pe şapte ani, începând cu 18.500 de tone în primul an.
„Prin acest pas, Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul de a intra într-o nouă fază în relaţia cu SUA…Vreau să reiterez că acest acord nu schimbă volumul total, calitatea sau siguranţa cărnii de vită importată în UE, care va respecta cele mai ridicate standarde europene”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Însă pentru ca acordul convenit de UE şi SUA să respecte normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, el trebuie să fie aprobat şi de alţi furnizori importanţi. Australia a confirmat că a acceptat ajustarea cotei care revine SUA iar Argentina şi Uruguay au acceptat şi ele modificarea.
Uniunea Europeană poartă în prezent negocieri pentru un acord de liber schimb cu Australia şi blocul Mercosur, din care fac parte Argentina şi Uruguay. În ambele seturi de discuţii, o creştere a livrărilor de carne de vită spre Europa este o cerinţă cheie.
Războiul cărnii de vită cu hormoni datează din 1988, când Europa a interzis a interzis importurile de carne de vită provenită de la animale cărora li s-au administrat hormoni de creştere. În replică, în 1999 SUA a impus sancţiuni vamale pentru anumite produse de provenienţă europeană. Conform unui compromis încheiat în 2009 (şi amendat în 2014), SUA au ridicat sancţiunile impuse produselor europene iar UE au permis o cotă de importuri de carne de vită de calitate ridicată, cotă care include şi carne de vită din SUA. Însă această cotă a fost utilizată în special de alte ţări producătoare de carne de vită iar acordul anunţat vineri va garanta ca o parte din cotă să fie rezervată SUA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata