Sistemul universitar din Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare criză de studenți din ultimii 20 de ani. De această părere este expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a publicat o postare în acest sens pe pagina sa de facebook.
Solicitat de NordNews, ex-ministrul Educației, Mihai Șleahtițchi, a declarat că în Republica Moldova învățământul universitar trebuie să devină unul elitist, nu de masă, indicând, în acest sens, exemplul Germaniei.
Putem vorbi despre crearea unor condiții în care învățământul universitar ar înceta să fie un învățământ de masă. El trebuie să fie un învățământ elitist. Mai apoi, sub aspect economic, statul trebuie să aibă grijă să creeze o economie atât de puternică, încât nu toată lumea să dorească să meargă spre universitate. În Germania, care este cel mai puternic pol economic din Europa, doar 20 la sută din absolvenții învățământului secundar merg spre universitate. De ce? Fiindcă economia acestei țări le permite să-și construiască o carieră și prin învățământul profesional, tehnic preuniversitar. Este un învățământ care le oferă salarii mari, posibilitatea de a-și construii o casă, de a cumpăra mașini, de a merge la odihnă în străinătate. Astfel oamenii, având acest model economic în fața lor, altfel își organizează viața. Evident, trebuie de organizat o universitate în care nu ar conta numaidecât numărul studenților, nu ar exista acestă dimensiune a învățământului de masă și atunci lucrurile poate s-ar regla, a menționat Mihai Șleahtițchi.
Pentru noul an de studii, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un număr de locuri bugetare similar cu cel din 2017 pentru tinerii care vor să facă studii de licență. Vor fi oferite circa 5.000 de burse la cele aproape 170 de specialități. Peste 11.500 de tineri şi-au încheiat vara asta studiile la liceele din ţară.