NordNews
Avem ce spune

Unsprezece președinți de raioane din nordul țării au câștigat două milioane jumătate de lei în 2018

Aproape 2,5 milioane de lei au  ridicat anul trecut din salarii, pensii, indemnizații și alte surse unsprezece președinți de raioane din nordul republicii.  Cel mai mare salariu l-a ridicat fostul președinte al raionului Glodeni, iar cel mai mic – cel din Drochia. Asta reiese din informațiile  publicate în declarațiile deavere și interese personale plasate  pe site- ul  Autorității Naționale de Integritate.
 
Astfel, anul trecut fostul președinte al raionului Glodeni,  Ion Leuca, care de mai bine de două luni este deputat în Parlamentul R. Moldova,  a obținut anul trecut un salariu de peste 296 de mii de lei și o indemnizație anuală de 15 950 de lei.
 
Din categoria președinților de raioane, care și-au încercat norocul la parlamentarele din 24 februrie, face parte și Iaraida Bânzari, fostul președinte al raionului Fălești. Conform declarației de avere și interese personale,  aceasta a încasat în 2018 din salariu, pensie și alte surse  aproape 370 de mii de lei, respectiv:  199 231 de lei – salariu; 83 442 de lei – pensie și  84 502 lei -venituri din alte surse.
 
Cu un salariu  și o pensie de invidiat se poate lăuda și capul raionului Briceni, Mihail Gnatiuc care activat în trecut în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. El a a câștigat din partea contribuabililor 246 082 de lei, dintre care 178 713 lei constituie salariul.
 
Cu salarii aproape identice se pot mândri președinții raioanelor Soroca și Rîșcani,  Ghenadie Munteanu și Iurie Urzică care au câștigat aproape 160 de mii de lei fiecare. De asemenea, cu un salariu de peste 150 de mii de lei se poate lăuda și Iurie Garas, șeful raionului Edineț.
 
Din lista enumerată mai sus a președinților de raioane, absolut toți sunt membri ai Partidului Democrat.  Unicul reprezentant al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vasile Romaniuc, președintele raionului Ocnița, a ridicat un salariu de peste 100 de mii de lei.
 
Doar cu 10 mii de lei mai mult decât Vasile Romaniuc  a obținut președintele  raionului Florești, democratul  Ștefan Paniș. Acesta  a indicat în Declarația sa de avere și interese pesonale venituri din alte surse, mai exact, dividente și pensie în valoare de peste 502 mii de lei.
 
Anul trecut  președintele  raionului Dondușeni, Vadim Lesnic, a obținut un salariu de peste 124 de mii de lei.
 
Lefuri mai modeste  au încasat fostul președinte a raionului Sîngerei, Vasile Marandiuc și cel al raionului Drochia, Ion Dascăl. Primul a câștigat peste 86 de mii de lei, iar al doilea a ridicat 74 de mii de lei, iar  din alte surse, pensii și salarii ambii au obținut aproape 83 de mii de lei.
 
O bună parte dintre președinții de raion sunt deținători ai loturilor de teren agricol valaoarea cărora ajunge la sute de milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"