NordNews
Avem ce spune

Unul dintre figuranții dosarului Laundromat, condamnat la 9 ani de privare de libertate în Rusia

O instanță din Rusia l-a condamnat pe Oleg Kuzmin, proprietarul băncii „Evropeiskii ekspress” la 9 ani de închisoare pentru spălarea a 40 de miliarde de ruble. Kuzmin va sta după gratii un singur an, ceilalți vor fi în regim de suspendare, transmite deschide.md. 

Kuzmin a avut o înțelegere privind colaborarea cu organele de anchetă pe care a și îndeplinit-o.

„Instanța l-a condamnat (Kuzmina – n.red.) la 9 ani de închisoare într-o colonie corecțională de regim strict, cu restricție de libertate pentru o perioadă de 1 an, cu amendă de 1 milion de ruble”, se arată în informații.

Anchetarea dosarului penal pe numele fostului director al consiliului de directori ai băncii rusești „Expresul European” Oleg Kuzmin, a fost încheiată în luna februarie 2021, comunică kommersan.ru. În schema de fraudă Laundromat, lui Kuzmin i se incriminează spălări de bani în sumă de 1 miliard de dolari. Bancherul a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii și a dat detalii despre zeci de persoane, politicieni și oameni de afaceri, printre care și Renato Usatîi,  Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Dosarul bancherului Oleg Kuzmin a fost transmis Procuraturii Generale din Federația Rusă, odată cu încheierea anchetei, confirmă avocatul Vladimir Jerebencov.

Ae presupune că Laundromatul este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și au participat companii ruse, Moldindconbank din Moldova (controlul a fost atribuit lui Veaceaslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale Moldovei și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata