NordNews
Avem ce spune

Uragane, inundaţii şi incendii. Calamităţi naturale şi accidente tragice, produse în 2018

Anul 2018 a fost marcat de o sumedenie de accidente şi calamităţi naturale, fiind înregistrate şi foarte multe pierderi de vieţi omeneşti, provocate de inundaţii în urma uraganele Michael şi Florence din Statele Unite, incendii în California şi Grecia, sau cutremure precum cele din Indonezia, scrie mediafax.ro.
Cel mai recent eveniment meteorologic a avut loc duminică 23 decembrie în zona Strâmtorii Sunda din Indonezia când erupţia vulcanului Krakatoa a provocat un val tsunami care a măturat practic plajele din zona de coastă a arhipelagului indonezian. Sute de case au fost distruse, iar 429 de persoane au murit, aproape 1.500 au fost rănite şi peste 150 sunt considerate dispărute, conform ultimului bilanţ anunţat de autorităţile de la Jakarta.
Un alt val tsunami de doi metri a lovit localitatea Palu situată pe insula Sulawesi din Indonezia. Valul seismic s-a format în urma cutremurului de magnitudine 7,5 care a avut loc pe 28 septembrie. Peeste 2.000 de persoane au decedat, mii de persoane au fost rănite şi alte câteva mii de victime au fost îngropate sub dărâmături.
Ciclonul Zorbas a provocat inundaţii în Grecia la sfârşitul lunii septembrie, în special în regiunea Messinia din Peloponez.
Satele şi oraşele din regiunea Messinia din Peloponez au fost lovite de ciclonul Zorbas, care a provocat inundaţii şi alunecări de teren, drumurile, străzile, casele şi magazinele fiind inundate, în special în zonele Corinthos, Koroni, Finikounda şi Methoni, dărâmând copacii şi scufundând vasele de pescuit şi iahturile.
Uraganele Florence şi Michael din SUA
Cel puţin 37 de persoane au murit în Statele Unite în urma uraganului Florence, care a afectat la începutul lunii septembrie statele americane Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Virginia şi care a forţat evacuarea a peste un milion de persoane. Dintre cele 37 de decese confirmate, 27 s-au înregistrat în Carolina de Nord. Aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza uraganului unde rafalele de vânt au atins viteze de până la 225 km/h.
Cel de-al doilea uragan care a avut loc în SUA anul acesta a fost uraganul Michael, care a lovit zona de coastă din nord-vestul Floridei, cu vânturi susţinute de până la 250 km pe oră şi a produs foarte multe pagube materiale. Una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată zona continentală a Statelor Unite a ucis 20 de persoane în Florida, cinci în Virginia, trei în Carolina de Nord şi una în Georgia, potrivit rapoartelor oficiale. Inundaţiile cauzate de uragan s-au produs în zona Panhandle / Apalachicola. În Panama City, rafalele de vânt de 160 de kilometri pe oră au doborât numeroşi copaci, avariind locuinţe şi autoturisme.
Inundaţiile din Nigeria
Inundaţiile care au afectat mai multe state din centrul şi sudul Nigeriei în septembrie au dus la moartea a 100 de persoane din zece state, a anunţat agenţia nigeriană pentru urgenţe şi dezastre.
Astfel de inundaţii tind să aibă loc în fiecare an în sezonul ploios, exacerbate de infrastructura slabă şi lipsa planificării de protecţie împotriva inundaţiilor, dar anul acesta pagubele au fost cele mai grave din 2012.
Autorităţile nigeriene au decretat în urma ploilor torenţiale care au căzut în patru state starea de dezastru naţional, respectiv Kogi, Niger, Anambra şi Delta.
Inundaţii în India
Apoape 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în luna august în uma inundaţiilor provocate de muson în statul Kerala din India, iar peste un milion de persoane au fost evacuate şi trimise în zeci de mii de refugii de pe teritoriul ţării. Sute de sate au fost inundate, iar peste mii de de kilometri de drumuri şi căi ferate au fost parţial sau total distruse, au anunţat oficialii indieni. Inundaţia din statul Kerala este cea mai gravă din ultimul secol din India.
Incendii de vegetaţie în Grecia şi California
În Grecia, cel puţin 91 de persoane au decedat, 550 au fost rănite, iar 25 au fost date dispărute, în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat la sfârşitul lunii iulie regiunea Atenei. Marea majoritate a victimelor au decedat în mod direct din cauza incendiilor de vegetaţie, însă câteva persoane s-au înecat încercând să scape de flăcări. Vântul puternic şi seceta a favorizat răspândirea focului spre zonele rezidenţiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.
Autorităţile din Grecia au anunţat că principala cauză a încendiilor de vegetaţie a fost neglijenţa, însă oficiali greci au afirmat că au existat indicii şi semne că unele incendii au fost declanşate intenţionat. Presa şi opoziţia din Grecia a criticat dur modul în care autorităţile au reacţionat la această calamitate, mai ales că incendiile de vegetaţie sunt relativ frecvente în această ţară.
Statul american California s-a confruntat în toamna lui 2018 cu cele mai grave incendii de vegetaţie înregistrate în acest stat, al căror bilanţ este de cel puţin 88 de morţi, 49 de dispăruţi, iar aproximativ 18.000 de clădiri au fost distruse de flăcări, au anunţat autorităţile din Statele Unite. Paradise, un oraş de 27.000 de locuitori a fost în mare parte distrus de focul ucigaş numit Camp Fire. Peste 8.800 de clădiri, majoritatea case, au ars din temelii în Paradise şi împrejurimi.
Peştera inundată din Thailanda
La finalul lunii iunie jucătorii unei echipe de fotbal de juniori şi antrenorul acestora au râmas blocaţi timp de două săptămâni în peştera Tham Luang din Thailanda. Operaţiunea de salvare a celor 13 sportivi a afost îngreunată de apa care s-a adunat în interiorul peşterii în urma unor ploi torenţiale şi a reprezentat un efort internaţional, la care au participat experţi din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos şi Myanmar.
Copiii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani au fost declaraţi dispăruţi în data de 23 iunie. Cei 13 sportivi explorau peştera când au fost surprinşi de inundaţii şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă. Aproximativ 1.000 de persoane au fost implicate în operaţiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar şi voluntari civili.
Podul de la Genova
În Italia, un pod rutier pe de autostrada A10 s-a prăbuşit în apropiere de oraşul Genova. Cel puţin 22 persoane au decedat, alte câteva au fost grav rănite, iar aproximativ zece au fost date dispărute, în urma prăbuşirii unei secţiuni a podului Morandi. Acesta trece pe deasupra unor centre comerciale, fabrici, locuinţe, linia feroviară Genova-Milano şi râul Polcevera, s-a prăbuşit pe data de 14 august în jurul orei locale 11.30 (ora României, 12.30). Podul a fost construit în anii 1960 şi reabilitat în 2016. Aproximativ zece vehicule, în care se aflau mai multe persoane, au fost afectate de prăbuşirea podului în cursul unei ploi torenţiale.
Accidentul aviatic din Indonezia
Un avion Boeing 737 al companiei aeriene Lion Air s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat din capitala indoneziană Jakarta, au informat oficialii indonezieni. Cursa JT-610 a decolat din Jakarta în dimineaţa zilei de 29 octombrie la ora locală 6.20 la aproximativ 13 minute după decolarea de la Aeroportul Internaţional Soekarno-Hatta. Avionul ar fi trebuit să aterizeze o oră mai târziu în Pangkal Pinang. Toate cele 189 de persoane aflate la bord au decedat în urma accidentului.
Scufundarea unui feribot în Tanzania
Cel puţin 224 de persoane au decedat după ce un feribot s-a răsturnat şi apoi scufundat în Lacul Victoria din Tanzania, potrivit bilanţului anunţat duminică de autorităţile tanzaniene. Feribotul MV Nyerere s-a scufundat joi 20 septembrie în Lacul Victoria, la doar câţiva metri de docul Insulei Ukerewe din Tanzania, cea mai mare insulă de pe lac. Cel puţin 40 de persoane au supravieţuit, au precizat autorităţile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"