NordNews
Avem ce spune

Usatîi, gata să achite charterul care va aduce echipamentul medical din China: Guvernarea vrea să pună în buzunar €3 mln

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, susține că este gata să plătească din banii săi o cursă charter, care să aducă din China toate cele necesare pentru asigurarea securității medicilor, dar și a cetățenilor, în lupta cu COVID – 19. Acesta susține că va scoate din buzunar 210 mii de euro pentru a plăti charterul, iar agenții economici din R. Moldova pot să aducă din China ecrane de protecție pentru medici, costume de protecție, respiratoare și chiar banalele mănuși, care lipsesc acum din farmacii. Unica condiție este ca agenții economici să vândă toată această marfă la sinecost, scrie Deschide.md.
Potrivit lui Usatîi, oameni din anturajul actualei guvernări încerca să facă bani pe timp de pandemie. Acesta a prezentat documente că un ecran de protecție, pentru care autoritățile nostre vor plăti 3 euro este vândut în China cu 0,75 dolari.

Ei vor să cumpere 200 de mii de ecrane… Vă dați seama cât se plătește în plus. Eu am cumpărat din România 1000 de ecrane de protecție pentru medici și m-a costat 1,04 euro (bucata). Dar sunt tinerii aceștia din Moldova care fac asemene ecrane cu 18 lei. Nu, lor nu le este interesant asta. De asemenea, costumele aceste de protecție pentru medici ei plătesc peste 700 de lei, dar în Chima ele costă 13 dolari. Vedeți diferența între 40 de euro și 13 euro? Aceleași respiratoare costă mult mai ieftin decât plătesc ei pentru ele. Ei vor să pună în buzunar cel puțin 3 milioane de euro”, a spus astăzi Usatîi, în cadrul unui briefing de presă.

Acesta a adăugat că va închiria din banii săi un charter pentru a aduce la Chișinău echipamente medicale de care au nevoie medicii, dar și oamenii de rând.

Cursa costă 210 mii de euro. Avionul respectiv a adus în România echipamente mediciale și eu m-am înțeles să facă o cursă pentru a aduce și în R. Moldova echipamente medicale. Eu plătesc charterul, iar agenții economici din domeniul farmaceutic pot aduce pe gratis aceste echipamente. Unica condiție e să le vândă la sinecost”, a adăugat acesta.

Usatîi a mai spus că se așteaptă că oamenii președintelui Igor Dodon o să-i sperie pe agenții economici să nu accepte această propunere.

Pentru că el (Dodon n.r.) vrea ca acești agenți economici să platească charterul. E vorba de circa 100 de metri cubi de marfă. Am înțeles că Dodon deja împiedică unii businessmani să-mi cumpere Rolls Royce-ul meu. Ce chiar nu ai cu ce te ocupa, Igor Nicolaevici”, a întrebat acesta, citat de Ziarul Național.

De menționat că avionul la care a făcut referire Usatîi a adus în România mai multe echipamente medicale. Este vorba de un Boeing737-800 al companiei Tarom.
„200.000 de măști FFP2 au ajuns în România, cu o cursă Tarom, în urma unei achiziții realizată din China de către UNIFARM SA. Materialele vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, cu prioritate către cele aflate în județe cu un număr mare de persoane confirmate pozitiv. Aeronava Tarom, care a aterizat pe aeroportul Otopeni, a realizat cursa în baza unui contract comercial pentru perioada 2-3 aprilie 2020, pe ruta București – Almaty (Kazahstan) – Shenzhen (China) pentru a aduce 9 tone (cca 100 mc) de materiale sanitare necesare în lupta cu noul virus coronavirus (COVID-19).
Este primul zbor comercial de acest tip (full cargo) realizat de către compania Tarom. Echipajul a fost format din șapte persoane: patru piloți comandanți, doi tehnicieni și un supervizor responsabil cu siguranța și centrajul încărcăturii pe durata zborului.
În prezent, Compania Tarom are pregătite două aeronave de pasageri de tip Boeing din categoria 737-800 NG pe care le poate converti (scaune scoase) pentru a efectua zboruri de tip full cargo și a transporta materiale sau echipamente. Tarom va onora, în continuare, orice cerere pentru astfel de zboruri având în vedere nevoia acută de materiale și echipamente medicale atât de necesare în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat al companiei.
De precizat că Igor Dodon a declarat anterior că s-ar fi înțeles deja cu responsabilii din Federația Rusă vizavi de închirierea unui avion cargo de model „IL-76”, pentru a aduce din China în R. Moldova cele 100 de mii de teste pentru COVID – 19, cele 200 de mii de ecrane de protecție și 500 de mii de respiratoare destinate medicilor care intră în contact cu pacienții infectați cu noul coronavirus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"