NordNews
Avem ce spune

Va veni sau nu Kirkorov la Bălți? Nicolai Grigorișin: Marina Tauber spune minciuni

Concertul interpretului rus Filip Kirkorov, anunțat pentru ziua de 5 iunie la Bălți, ar putea fi anulat. Asta pentru că reprezentanții partidului ȘOR nu au venit cu o solicitare în termen și încă nu au primit o autorizație pentru desfășurarea evenimentului. În același timp, vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber, a declarat luni dimineață, într-un live pe pagina de Facebook, că angajați din Primăria Bălți încearcă să pună bețe în roate și să împiedice organizarea concertului. Prin urmare, Marina Tauber solicită un răspuns clar și urgent, până la ora 15:00, în ceea ce privește autorizația, pentru a începe pregătirile pentru organizarea evenimentului. 

„Toate cererile prealabile și toate documentele necesare pentru organizarea concertului au fost depuse la Primăria municipiului Bălți, conform cerințelor legale. Din păcate, de o săptămână așteptăm răspunsul din partea Primăriei. Am verificat și în această dimineață e-mail-urile, dar în zădar”, a declarat Marina Tauber. 

De cealaltă parte, conducerea primăriei mun. Bălți susține că a refuzat emiterea autorizației din cauza că nu a fost respectat termenul de depunere a Cererii despre intenția de a desfășura concertul.

În adresa primăriei, pe data de 24 mai a parvenit o cerere-tip de la Asociația Obștească Proiecte Sociale pentru Moldova”, semnată de președintele Asociației, Sergiu Șargu. Această cerere-tip este identică cu cea anexată la Regulamentul privind desfășurarea acțiunilor cultural-masive pe teritoriul municipiului Bălți, astfel, ei nu pot spune că n-au știut despre obligațiunea de a depune această cerere cu 20 de zile înainte de data desfășurării acțiunii cultural masive. Această cerere-tip este ca un act permisiv, în baza căruia se eliberează formularul de coordonare al Autorizației. Organizatorul acțiunii cultural-masive este obligat să coordoneze cu toate organele desconcentrate de pe teritoriul mun. Bălți ce țin de menținerea și asigurarea ordinii publice, securitatea ordinii publice, securitatea anti-incendiară, acordarea ajutorului medical în caz de necesitare, instalarea WC-lor BIO, etc. Doar după coordonarea cu organele sus menționate, Autorizația este transmisă Administrației Publice Locale prin intermediul Ghișeului Unic, pentru aprobarea de către primarul mun. Bălți”, a precizat șeful Direcției Juridice din cadrul primăriei mun. Bălți,  Vitalie Balan.

Nicolai Grigorișin crede că Marina Tauber i-a mințit pe bălțeni și că nici nu a avut intenția să-l aducă pe interpretul rus la Bălți.

 „Indiferent de cine vrea să organizeze un concert trebuie să respecte Regulamentul privind desfășurarea acțiunilor cultural-masive pe teritoriul municipiului Bălți, fie că e vorba de Marina Tauber sau Serghei Ivanov. Sunt anumite proceduri care trebuie îndeplinite. Presupun că Kirkorov nici în plan nu avea și nici nu are de gând să vină să evolueze la Bălți. Este un fals. În primul rând, Marina Tauber spune minciuni când declară că a depus setul de documente respectând în totalitate cadrul legal. Regulamentul indică expres că cererea trebuie expediată cu cel puțin 20 de zile înainte de data desfășurării acțiunii cultural masive, lucru pe care nu l-a făcut”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul de Bălți.

Activiști civici și consilieri municipali consideră că evenimentul organizat de către Partidul ȘOR are drept scop doar obținerea dividendelor politice.

„Regulamentul privind desfășurarea acțiunilor cultural-masive pe teritoriul municipiului Bălți stabilește clar cu câte zile înainte trebuie depusă cererea. Dincolo de asta, organizatorii evenimentului, în cazul dat, al așa-zisului concert, au obligația asigurării securității ordinii publice, securității anti-incendiare, acordarea ajutorului medical în caz de necesitare, dar și instalarea WC-lor BIO. Totodată, țin să menționez că unii membri ai grupării ȘOR sunt cercetați penal pe mai multe capete de acuzare. Acest eveniment nu este altceva decât atragerea atenției oamenilor asupra partidului său și în condițiile în care acum această formațiune politică desfășoară mai multe acțiuni de protest, consider că încearcă să capitalizeze simpatiilor oamenilor cumpărându-i cu intermediul concertelor. O altă întrebare ar fi cu ce bani se organizează acest concert. Eu nu cred că ei caută un scop nobil decât cel de a-și crea dividende politice, dar și de a se victimiza în fața cetățenilor” , a declarat Sergiu Burlacu.

„Consider că această situație cu concertul este o pregătire pentru campania electorală. Partidul „ȘOR”  se pregătește să lupte și să câștige mun. Bălți, iar concertul este un copy-paste, o metodă preluată de la Renato Usatîi. Se încep show-urile politice pentru că nu a rămas atât de mult timp până la alegerile locale. Acest Kirkorov este o metodă de a manipula și de a câștiga procente electorale. Pe de altă parte, autoritatea publică locală foarte bine înțelege care este scopul acestui concert și cred că nu este interesat să le cedeze celor din Partidul „ȘOR” orașul Bălți. Este o luptă politică. Trebuie să înțelgem că se încearcă de a câștiga dividente electorale” , a conchis Diana Grosu, activistă civică.

După ce a primit oficial refuzul din partea Primăriei de Bălți cu privire la acordarea autorizației, Marina Tauber a declarat că așa-zisul concert a fost anulat.

 „Vă prezint această scrisoare regretabilă, semnată de așa zisul primar de Bălți, prin care ei ne refuză să petrecem concertul lui Filip Kirkorov pe data de 5 iunie. Motivele invocate sunt că, astfel de solicitări sau cereri prealabile pe numele primarului trebuie să fie depuse cu cel puțin 20 de zile înainte. Noi nu înțelegem care ar fi diferența, am depus noi această solicitare cu 15 zile înainte sau cu 20 de zile. Primarul dacă vrea și își dorește, dacă are voință politică și vrea să facă ceva pentru cetățenii săi, pentru locuitorii mun. Bălți, dacă vorbim de această situație, ar fi putet hotărî problema legată strict de partea birocratică. Se primește că, la momentul de față, nu sunt alte posibilități decât să anulăm concertul renumitului artist”, a declarat Marina Tauber.

Amintim că, săptămâna trecută, Ilan Șor a anunțat că va organiza un concert la Bălți, iar pe scenă va evolua Filip Kirkorov. Deputatul fugar a declarat că acesta este cadoul său pentru bălțeni cu ocazia zilei orașului, marcată pe data de 22 mai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"