NordNews
Avem ce spune

Vaccinarea contra tuberculozei este necesară?

În ediția din patru mai curent, ziarul regional ”Expresul” din Ungheni,   a publicat un articol intitulat ”Tuberculoza înflorește. La ce bun atunci vaccinul BCG?”, scris de jurnalista Lucia Bacalu.
În articol pozitiv sunt reflectate succesele obținute în prevenirea mai multor boli infecțioase datorită vaccinărilor.
În același timp, în articol se menționează ”…Chiar dacă unul dintre primele vaccinuri administrate nou-născuților este împotriva tuberculozei, în Republica Moldova boala respectivă continuă să facă ravagii. Cu toate acestea, numărul cazurilor de tuberculoză, inclusiv la copii, e în continuă creștere. De ce?”.
Astfel autoarea pune la îndoială necesitatea vaccinării contra tuberculozei și importanța acestui vaccin.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale a confirmat acest lucru într-un comunicat de presă în care menționează că este adevărat că situația privind morbiditatea prin tuberculoză în țară rămâne a fi înaltă, dar această situație nu este determinată direct de nivelul de acoperire vaccinală. Însă, este necesar a menționa că ea totuși este în diminuare.

Astfel, dacă în anul 2005 au fost înregistrate 4245 cazuri noi de tuberculoză a organelor respiratorii (incidența 100,7 cazuri a 100 mii populație), în anul 2017 au fost înregistrate 2663 asemenea cazuri (incidența 66,2 cazuri la 100 mii populație).
Situație similară se atestă și printre copii – 250 cazuri (incidența 27,0 cazuri la 100 mii copii) în anul 2005 și respectiv 150 cazuri (incidența 19,4 cazuri la 100 mii copii) în anul 2017.
Ultima revedere a poziției OMS privind vaccinarea BCG a fost publicată în revista OMS ”Buletinul epidemiologic săptămânal” la 23 februarie 2018. În documentul dat se specifică că, vaccinarea BCG se recomandă pentru state și teritorii cu o morbiditate înaltă prin tuberculoză.
Vaccinurile BCG disponibile în lume sunt sigure și eficiente, mai cu seamă în prevenirea formelor severe de tuberculoză, precum meningita tuberculoasă la copii și tuberculoza miliară, precum și protecției contra leprei.
În statele și teritoriile cu morbiditate înaltă prin tuberculoză, la care se referă și Republica Moldova, o doză de vaccin BCG este necesar de a fi administrată tuturor copiilor sănătoși la naștere sau cât mai curând posibil după naștere, ne asigură Ministerul Sănătății.
Cel mai mare pericol a dezvoltării meningitei tuberculoase și tuberculozei miliară diseminate este la copii mici, care de obicei au un final fatal. Anume în scopul prevenirii formelor severe a tuberculozei și salvării vieții micuților în Republica Moldova se efectuează vaccinarea BCG și nicidecum în reducerea incidenței prin tuberculoză.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata