NordNews
Avem ce spune

Valeria Gnaciuc // Ce i s-a întâmplat Cuboltei la Moara de Piatră

Conform precizărilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat și Agenției „Apele Moldovei”, jumătate dintre râurile mici din R. Moldova riscă să dispară. Cauzele principale ale agravării situației în acest domeni sunt, spun specialiștii,  gestionarea ineficientă a resurselor acvatice, construcțiile ilegale ale barajelor și a lacurilor de acumulare.
Datorită unui baraj ridicat de săteni, râul Cubolta, care traversează 5 raioane din nordul țării: Ocnița, Dondușeni, Drochia, Sângerei și Florești, ajuns în Moara de Piatră  se transforma într-un lac, acum secat în întregime,  cu excepția gârlei.
Însă, încă din 2012 locuitorii satului Hăsnășenii Mari se arătau nemulțumiți  de faptul că barajul din Moara de Piatră era construit ilegal, dar mai ales de faptul că după la căderea precipitațiilor abundente gospodăriile lor erau inundate.  În consecință, primăria din Moara de Piatră a fost nevoită să înlăture stajele ca râul Cubolta să curgă liber mai departe.
Locuitorii satului își amintesc cu nostalgie de vremurile când mergeau la pescuit sau la scăldat la lacul care se formase în urma ridicării barajului, acum secat totalmente.
„ Pentru mine lacul din sat a rămas doar o amintire frumoasă despre copilărie. De dimineață până se amurgea, eram acolo, practic jumătate din semenii mei erau la scăldat, ”la podul cel mare”. Și mai avea ceva special lacul nostru, găzduia în fiecare vară cel puțin 14 lebede”- își amintește cu drag Victoria Gnaciuc.

Apa din lac era folosită la moară, localnicii o foloseau la irigare, veneau aici la pescuit și la scăldat. Acum, în albia fostului lac sunt doar buruieni și miros urât. Pe lângă toate acestea, în  buruieni și stuf și-au găsit adăpost vulpile și alte dihănii, care atacă cotețele oamenilor.
Locuitorii satului susțin că este necesar de curățat albia lacului, în primul rând pentru că era o zonă de odihnă bună, și nu arată deloc frumos o „mare de stuf și buruieni” care împarte satul în două .  Da aceea,   primăria din Moara de Piatră a aplicat la mai multe proiecte pentru reabilitatea  ecologiei râului Cubolta.

Un proiect pilot s-a numit  ”Salvați râulețele noastre” și a fost implementat  în 2014, inițiativă care a urmărit, ca finalitate, creșterea nivelului de conștientizare a populației locale a necesității protecției râurilor mic. În perioada 2017-2019 a fost pus în practică proiectul „Towards Eu Water Initiative and Integrated Water Resources Management in the Republic of Moldova”, finanțat de Comisia Europeană. Drept urmare, în satul Moara de Piatră a fost lichidată gunoiștea amplasată pe malul râului și au fost plantați copăcei pe malurile Cuboltei. Mai sunt necesare însă multe alte eforturi ca râul să nu dispară.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"