NordNews
Avem ce spune

Valeria Gnaciuc // Moara de Piatră "pleacă la pensie"

Cum și de ce rămân pustii satele din R. Moldova? Cu toate că guvernarea comunistă și cea pedistă „au trudit” la implementarea de proiecte de genul ”Satele Moldovei” și ”Așa creștem Moldova”, destinate să renască satul și agricultura moldovenească, lucrurile sunt triste de tot. Deja de un deceniu, Republica Moldova înregistrează un spor natural negativ, de exemplu, în 2017 în republică s-au înregistrat 34 060 de noi-născuți și 36 768 de persoane decedate.

Acum 5 ani, satul Moara de Piatră din raionul Drochia avea, conform recensământului din 2014, 1360 de locuitori. În 2019, pe listele de la primărie sunt înscriși 1315 persoane. De fapt, jumătate de sat este pustiu, pe fiecare stradă sunt 3-6 case părăsite. Asta, se întâmplă pentru că și la Moara de Piatră rata mortalității depășește rata natalității, dar și datorită faptului că mulți oameni care pleacă.
Din 2016 până în 2019, în sat au fost înregistrați doar 45 de nou-născuți. În gimnaziul din Moara de Piatră învață 90 de copii, dintre care 11 au absolvit instituția anul acesta, iar pentru anul 2019-2020 s-au înscris în clasa întâi  doar 9 copii. Dacă cu zece ani în urmă în fiecare cală erau cel puțin 24 de copii, acum numărul lor variază de la 5 la 17 copii într-o clasă.

Tinerii pleacă din Moara de Piatră ca să caute un loc de muncă la oraș sau peste hotare. În sat sunt doar aproximativ 50 de persoane angajate oficial: la gradiniță, școală, primărie și poștă, în rest, locuri de muncă nu-s. Ceilalți  săteni fac naveta în orașele din apropiere sau au plecat peste hotare.
„Copii și nepoții s-au dus în străinătate, ca să câștige un ban. Da ce să facă, la ce să rămâie? E greu, rămânem noi, bătrânii, cu pensia noastră, care abia ne ajunge de azi pe mâine, iar după ce-oi pleca și eu, casa va rămâne pustie, de fapt, așa or să rămână toate. În urma noastră satele vor deveni ruine”- spune Veronica Ciupercă,  o locuitoare de 65 de ani din Moara de Piatră.
Mă tem că, peste puțin timp, Moara de Piatră va deveni, dacă nu se va schimba nimic extraodinar în bine, un  sat fără oameni…
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"